Logo nieuwestadsblad.nl


Foto: Frank Willemse

Asher sluit na 36 jaar zijn zaak

  Zakelijk

SCHIEDAM - Hij werd geboren in Yemen, maar groeide op in Israël. Met zijn Mediterrane muziek en kookkunsten bracht hij jarenlang warmte op een kille Hoogstraat. Na 36 jaar sluit hij nu de zaak.

''Is het echt waar?'' "Ga je heus dicht?'' Passanten op de Hoogstraat spreken hem aan op het onverwachte nieuws. Jammer vinden ze het en doodzonde dat zo'n instituut dicht gaat. Maar het pand is verkocht waar Asher in 1981 startte met een café-chantant annex restaurant.

Geen gewoon café of restaurant want daar op de Hoogstraat kon 'een avondje uit eten' gemakkelijk uitlopen op een avond lang meezingen met een overdaad aan eten. Met als gastheer, zanger en entertainer Asher Omisi. Hij trok met muziek de klanten massaal naar binnen.

Hoewel hij ervoor van alles heeft gedaan -barkeeper, soldaat, fabrieksarbeider- bracht de liefde voor muziek hem van Israël naar Europa. Waar hij met gitaar en als afwashulp in de Brusselse horeca kon werken. Hij werd als muzikant ontdekt tijdens optredens in Frankrijk, Spanje en Italië. Toen hij in 1972 op een camping in Drenthe kon werken, bleef hij in Nederland hangen.
In Schiedam kwam hij bij Hosman Frères terecht. "Daar heb ik geleerd dat eten om de saus gaat. Andere ingrediënten zijn aan te leren maar een goede saus maakt het gerecht". Met zijn Vlaardingse vrouw Mieke begon hij in 1981 een eigen zaak op de Hoogstraat. Eerst alleen café chantant met vooral muziek en wat hapjes. Later groeide het uit tot een restaurant dat tot in de regio bekend stond om de Mediterrane gerechten als Falafel en Humus.

''Het is, nu ik 70 jaar ben, genoeg geweest'', zegt hij met Zuid-Europees gevoel voor drama. Het was hard werken om 36 jaar de tent draaiend te houden. Als pensionado met vrouw Mieke die in de bejaardenzorg werkte, kan hij het nu rustiger aan doen. Zijn buren en klanten gaan hem missen. Maar ook Asher laat het afscheid niet onberoerd. "Ik ben Schiedammer geworden," ondanks dat hij kansen kreeg om met zijn zaak te verhuizen naar Rotterdam. Hij blijft ook hier met een nieuwe woning in Schiedam-West met uitzicht op het park.

Maar het afscheid doet hem pijn. Zij zaak was zijn leven en lust. Natuurlijk wil hij blijven optreden maar zijn afscheid van de zaak op 15 oktober wordt de laatste keer op de Hoogstraat. Een weemoedig afscheid. Ook als de vrijdag ervoor burgemeester Lamers langskomt. Een aderlating voor de Hoogstraat? ''Tja, ik ben een van de langstzittende ondernemers van de Hoogstraat. Van een prachtige drukke winkelstraat tot wat het nu is." En hij pakt zijn gitaar om die sfeer weemoedig te verklanken.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox