Logo nieuwestadsblad.nl


Ralf en Donatha genoten tijdens de openingsavond in The Jester. Hun favoriete band trad op en er was veel publiek.
Ralf en Donatha genoten tijdens de openingsavond in The Jester. Hun favoriete band trad op en er was veel publiek.

Zonder Tolkien geen café The Jester

  Toerisme

De Vlaardingerstraat is sinds vrijdagavond officieel verrijkt met twee Vlaardingers. Die avond hielden Ralf van Rees en Donatha van Dijk uit Vlaardingen de plechtige opening van The Jester, de nieuwe naam van het eetcafé dat voorheen Simpel Eten & Drinken heette. Op Hemelvaartsdag zijn Ralf en Donatha er begonnen. Die dag kwamen de door burgemeester Lamers verleende drank- en horecavergunning en exploitatievergunning binnen.

Schiedam - Ralf werd door Donatha verrast tijdens de opening. Zijn favoriete band Coverage kwam optreden, het is een Vlaardings/Haagse coverband met songs uit de seventies. Vrienden hadden het geregeld. Coverage heeft al in vele cafés in Vlaardingen en ver daarbuiten opgetreden, binnenkort in De Waal. ,,Heel fijn dat we ook een aantal overburen over de vloer kregen,'' zegt Ralf. ,,We hadden ze geïnformeerd over mogelijke geluidsoverlast, maar omdat ze er waren genoten ze mee. En we kregen ook veel toevallige passanten binnen. Zó moet het!''

,,Sowieso zijn de eerste reacties hartstikke positief,'' zegt Ralf. ,,We hebben al een flink aantal gasten gehad die ook bij Jeanette en Peter Essing van eetcafé Simpel kwamen. Ook een paar mensen die als tamelijk kieskeurig bekend zijn. Gelukkig reageerden ze héél enthousiast op de kwaliteit van wat ze aten! We zijn daar heel blij mee, want Peter is natuurlijk wel een topkok! We zijn van plan onze menukaart flink uit te breiden.''

The Jester is Engels voor De Nar. Niet dat Ralf en Donatha zulke narrige mensen zijn, maar ze zijn allebei gek op de muziek van de Britse classic-rockband Marillion en vooral op een hit uit 1983, 'Script for a Jesters Tear'.

Marillion heette oorspronkelijk Silmarillion, naar een boek van John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973), beter bekend van 'De Hobbit' en 'In de ban van de ring'.
Maar om een probleem met de erven Tolkien te vermijden veranderde de band zijn naam. Indirect is café The Jester dus terug te voeren naar Tolkien.

Aan de inrichting van The Jester kun je zien dat Ralf en Donatha in hun café vooral muziek van dertig à veertig jaar geleden willen laten horen. Een accent op symfonische rock. ,,Er is een grote groep zoekenden naar de sfeer van vroeger,'' zegt Ralf van Rees. Maar vooralsnog mogen ze de functie van restaurant niet combineren met de functie van café.
Hopelijk komt dat goed als het Schiedamse gemeentebestuur eind 2017 de nieuwe Horecanota vaststelt. Ralf en Donatha hebben hierover contact met Matthijs van Ommen, regiomanager van de Koninklijke Horeca Nederland, die door de gemeente gevraagd is mee te denken over de Horecanota.

Reageer als eerste
Meer berichten