Logo nieuwestadsblad.nl


Dubbel derby cricketweekend

  Sport

Komend weekeinde is Hermes-DVS zowel op zaterdag als op zondag de gastheer voor de derby tegen stadsgenoot Excelsior’20. Een dubbel-derby weekend dus, zaterdag voor de Topklasse-competitie, zondag voor de Twenty20. In beide gevallen tellen niet alleen de sentimenten, maar wellicht nog belangrijker de punten. Een voorbeschouwing door Ton de Leede.

Zoals bekend werden de cricketers van Excelsior’20 vorig seizoen glansrijk kampioen van Nederland. Elke tegenstander werd minstens één keer verslagen en in de play-offs was de ploeg van captain Tom Heggelman ongenaakbaar. Máár er was één team dat de Thurledeploeg twee keer – vrij kansloos – versloeg en dat was Hermes-DVS. Uitgerekend tegen de stadgenoot en sportieve rivaal liet Excelsior’20 zich thuis en uit naar de slachtbank leiden. Nu staat aanstaande zaterdag de stadsderby opnieuw op het programma, voor de eerste keer deze jaargang (de oefenpot vóór de competitie niet meegerekend). Het contrast tussen de twee elftallen is dit seizoen ongekend groot. Excelsior’20 kende een kickstart en heeft nog geen ontmoeting verloren. Met 14 uit 7 staat Excelsior’20 inmiddels 4 punten voor op nummer 2 HBS. Bij de Hargaploeg is sprake van het slechtste seizoensbegin ooit. Het team van captain Nick Statham heeft eveneens 7 potjes weg, maar nog geen enkele keer konden de armen na afloop omhoog. Met 0 uit 7 wordt reeds gevreesd voor een afdaling naar de Hoofdklasse. Iets dat eigenlijk nooit mag gebeuren, want de cricketderby tussen Excelsior’20 en Hermes-DVS hoort als Bassie bij Adriaan en Advocaat bij Gullit.

Eén speler die heel graag binnen de lijnen had gestaan is Roel Verhagen. Een diepe bal leek zijn rechter grote teen in de lengte gebroken te hebben, maar vandaag kreeg de 20-jarige neo-international goed nieuws. De dokter had een positieve mededeling, namelijk dat ‘slechts’ zijn eerste kootje van de teen is gebroken. Over 2 weken meldt Roel Verhagen zich weer in het ziekenhuis. De kans bestaat dat het gips er dan af mag en hij in juni nog actief zal zijn. ,,Je wilt natuurlijk gewoon spelen,” aldus de ongelukkige lefthand openingsbat en wicketkeeper, ,,want de derby is altijd speciaal. Iedereen heeft het erover en wil de wedstrijd zien. Marcel Schewe is mijn vervanger en dat zag er afgelopen maandag oud en vertrouwd uit. Uiteraard hebben zij vorig seizoen tweemaal gewonnen, maar als ze daar over beginnen hoeven we alleen naar de huidige stand te wijzen. Dat wij absoluut voor de titel gaan, lijkt me duidelijk.”Voor Dan ter Braak wordt het zijn eerste derby, aangezien hij voor dit seizoen uit Nieuw-Zeeland overkwam, waar hij voor alle vertegenwoordigende jeugdelftallen uitkwam. Dan is de zoon van Rob, die voor zowel Excelsior’20 als Hermes-DVS speelde en goed uit de voeten kwam op de toenmalige kokosmatten. Dan heeft wel het nodige gehoord van zijn vader en kijkt erg uit naar de stadsontmoeting. ,,Het is natuurlijk slecht dat we nog geen punten hebben gepakt. Grootste boosdoener is de pitch, die zo slecht is. Natuurlijk heeft de tegenstander daar ook last van, maar ik ben natuurlijk beter gewend en graswickets. Van de 7 partijen hebben we er 5 thuis gespeeld, dat zegt voor mij al heel veel. Daarnaast hebben we ook een aantal close games gehad, die net de verkeerde kant oprolden. Het punt is ook dat Stephan Myburgh, die overigens niet altijd meer opent, en ik het merendeel van het totaal moeten maken, te weinig jongens laten zien dat ze kunnen batten. Gelukkig is Saba Braat zich aan het verbeteren. De bowlers geven te veel extra’s weg, er worden te veel wides gebowled. Zelf heb ik ook nog te weinig gepresteerd, met 2 fifties. Ik weet niet wat ik zaterdag kan verwachten, ik kijk er in ieder geval erg naar uit. ”

Voor Nick Statham is de derby best speciaal, alleen minder omdat de punten nu eens door Hermes-DVS moeten worden binnengesleept. ,,Die nederlagen moeten natuurlijk niet veel langer gaan duren, daarom vind ik zaterdag cruciaal en dan niet eens omdat we tegen Excelsior’20 spelen. Net als afgelopen maandag ben ik weer captain. Stephan Myburgh heeft aangegeven even alleen met zijn eigen spel te willen bezig zijn. Zolang dat runs gaan opleveren wil ik wel captain zijn. Hermes-DVS – Excelsior’20 wordt zaterdag vast een leuke pot.”

Overigens staan de ploegen zondag opnieuw tegen elkaar, opnieuw op Harga, maar dan in de Twenty20 competitie die afgelopen week door beide ploegen met een nederlaag werd gestart. In de poule Rijnmond worden in totaal 4 wedstrijden gespeeld door elk van de teams en het is uiteraard extra aantrekkelijk om de finaledag van de Twenty20 competitie te bereiken, omdat die op 15 juli in Schiedam wordt gespeeld (op het veld van Excelsior’20).

(foto door Jan Schrijver)

Reageer als eerste
Meer berichten