Logo nieuwestadsblad.nl


Vrijwilligster Sandra en secretaris Janet van Huisstede in de fris ogende en goed gevulde winkel op de Hoogstraat 14-18.
Vrijwilligster Sandra en secretaris Janet van Huisstede in de fris ogende en goed gevulde winkel op de Hoogstraat 14-18.

Kinderkledingbank blijft hard nodig

  Human Interest

Schiedam - Op de Hoogstraat 14-18 zit sinds begin juli de nieuwe Schiedamse kinderkledingbank Oranje for Kids. Een concept waarbij gezinnen met kinderen van 0 t/m 15 jaar, die leven van een laag inkomen, als 'Oranjeklant' kleding en speelgoed kunnen kopen met behulp van gratis punten. Het was een paar weken hard werken, maar de winkel ziet er inmiddels fris en overzichtelijk uit.

In een box in de hoek liggen knuffels. Aan de wanden hangt kinderkleding, netjes gesorteerd op maat. Twee verrijdbare wagens staan vol met speelgoed en spelletjes. Werp je een eerste blik in de winkel, dan zou je zeggen dat het een 'gewone' kinderkledingzaak is. Maar dat ligt toch nét een tikkeltje anders. "In Oost zat de inmiddels gesloten kinderkledingbank Elivia. Corrie Oranje werkte daar als vrijwilligster en besloot om het concept voort te zetten. Ze heeft toen de Stichting Oranje For Kids opgericht", vertelt Janet van Huisstede, secretaris van het bestuur. "Corrie kwam april vorig jaar naar mij toe en afgelopen najaar zijn we met een groep mensen het initiatief gaan uitwerken." Collega-ondernemers en mede-bestuurders Hans Dessing en Peter Heeren zien de winkel als een echte onderneming. "Daarbij worden we nu gesteund door 13 vrijwilligers. Maar dat zijn er zeker niet genoeg, we zoeken er nog meer", aldus Van Huisstede.
Ben je eenmaal 'Oranjeklant', dan krijg je punten per kind per maand. Alle kleding en speelgoed heeft een puntenwaarde. Daarnaast kan iedereen ook artikelen kopen voor 2,50 euro per artikel. Van Huisstede: "We zitten nu op 25 klanten uit Schiedam. Maar ook niet-Schiedammers zijn welkom. Je kunt je in de winkel inschrijven, waarna we in een gesprek alles doornemen. Daarna krijg je een Oranjeklant-pasje." Het gaat hard met de inzameling van artikelen. "Mensen komen graag spullen brengen en we hebben zelfs 42 rolcontainers met speelgoed gekregen. Belangrijk is ook de samenwerking met andere instellingen in Schiedam. Denk bijvoorbeeld aan KomKids, de Kleine Ambassade, Krijg de Kleertjes en LETS Ruilwinkel Schiedam. En spullen die wij niet kunnen plaatsen, geven we weer door aan een andere organisatie."
Zoals het een echte kledingwinkel betaamt, hangt er in deze periode vooral zomerkleding. Wordt het straks kouder, dan gaan de dozen met winterkleding open. "En wat we graag meer zouden willen hebben zijn luiers." Ze laat tot slot nog wat cijfers zien. Conclusie: 1 op de 5 kinderen in Schiedam leeft in armoede. "Er is ook veel verborgen armoede. We willen deze mensen helpen. Hoe meer, hoe beter."
Info: www.oranjeforkids.nl

1 reactie
Meer berichten