Mandolineorkest ONI past precies bij Parkinson-koor

  Human Interest

Door Kor Kegel

SCHIEDAM – Het allereerste Parkinsonkoor van Nederland, Sparkling uit Schiedam, verheugt zich op een dubbelconcert met het oudste mandolineorkest van Nederland, het eveneens in Schiedam actieve ONI.

Dat één uur durende concert vindt zaterdagmiddag 18 februari plaats in zorgcentrum Schiewaegh aan de Nieuwe Damlaan 759. Aanvang: 14.30 uur. Gratis entree. Een repetitie vond vorige week maandag plaats op de dagbehandeling van de Frankelandgroep in de Havenbogen.

Frankeland is de bakermat van Sparkling, opgericht door Martien van Oostrom. Hij werd in 2009 door Frankeland ingeschakeld als muziektherapeut en werkte met Parkinson-patiënten. ,,Muziek doet iets voor mensen met Parkinson. Zelfs als ze niet zo goed verstaanbaar meer zijn, kunnen ze nog wel zingen onder de impuls van een beat, zeker als het gaat om bekende songs uit hun jeugd,'' zegt Martien van Oostrom.

Er zullen dus geen nummers van Pater Moeskroen op het programma staan… Van deze Nederlandse folkband is Martien de oprichter en accordeonist. ,,Misschien dat ik je over twintig jaar met Roodkapje ga vervelen,'' zegt hij schalks.

Qua volume is het bereik van Sparkling niet groot en dat combineert volgens Van Oostrom perfect met een mandolineorkest zoals ONI. Het Eerste Schiedamsche Mandoline Orkest ONI (Ontspanning Na Inspanning) werd in 1915 opgericht door Bertus Hakkert. Het is het oudste nog spelende mandolineorkest van Nederland. Bij het honderdjarig bestaan kreeg ONI een koninklijke erepenning uit handen van burgemeester Cor Lamers. Nu in 2017 is er weer een jubileum, want Cor Roozendaal is 25 jaar dirigent. Dat wordt met twee concerten gevierd, waarvan er een plaatsvindt op zaterdag 25 november in de Dorpskerk te Kethel.

Het repertoire van ONI bestaat uit licht klassieke muziek met ook wat moderne werken op de lessenaar. Van de dertien leden spelen er vier de eerste mandoline, drie de tweede mandoline, twee de mandola, één de mandoloncello en drie de gitaar. ONI zou graag aangevuld worden met een (contra-)bassist. De repetities zijn elke week op woensdagavond in zaal De Harmonie van DrieMaasStede.

Ook Sparkling staat open voor nieuwe leden. Het koor oefent iedere maandagmiddag, van 13.30 tot 15.30 uur in Frankeland onder begeleiding van de muziektherapeut.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden