Deze foto betreft slechts een gedeelte van de groep die waarschijnlijk uit meer dan 180 man zou hebben bestaan. "Maar mogelijk worden er mannen herkend", zegt Cor Rieken (Foto uit het archief van Cor Rieken).
Deze foto betreft slechts een gedeelte van de groep die waarschijnlijk uit meer dan 180 man zou hebben bestaan. "Maar mogelijk worden er mannen herkend", zegt Cor Rieken (Foto uit het archief van Cor Rieken).

Cor Rieken zoekt verwanten van ex-dwangarbeiders

  Historie

Schiedam - Cor Rieken uit De Lier (Westland) is op zoek naar (verwanten van) ex-dwangarbeiders uit Rotterdam en Schiedam die, evenals zijn vader, tijdens de Tweede Wereldoorlog waren ondergebracht in de 3e compagnie van Arbeidsbataljon (L) 7.

Deze compagnie werd in oktober 1942 geformeerd in Wahn bij Keulen en trok naar Düsseldorf, Mönchengladbach, Steyr en Molln (beiden in Oostenrijk) en terug naar Duitsland, naar Witten in Westfalen. Als resultaat van zijn speurtocht heeft Rieken het verhaal van zijn vader gereconstrueerd en hierover het boek 'De stilte van mijn vader' uitgegeven. Een leidraad hierbij was het dagboek van Jan van Aalderen, een Hoogevener en ook lid van deze compagnie. "In de groep van circa 176 man zaten, voor zover mij bekend, minimaal negen Rotterdammers en vijf Schiedammers", vertelt Rieken.

In zichzelf gekeerd

"Mijn vader heeft echter nooit iets aan ons verteld over deze tijd. Ik weet uit oude foto's en verhalen dat hij voor de oorlog nogal een actieve man was maar in mijn beleving was hij in zichzelf gekeerd en praatte weinig." Die ervaring was een van de belangrijkste redenen om een zoektocht naar zijn verleden te beginnen. Het afgelopen jaar is de Lierenaar begonnen met een zoekactie in Hoogeveen, waar relatief veel 'collega's' van zijn vader vandaan kwamen.

Lezing

Van zeven van hen zijn uiteindelijk verwanten gevonden waarvoor hij speciaal in Hoogeveen een bijeenkomst met lezing heeft georganiseerd. "Het mooie is dat deze mensen nu ook wat meer te weten zijn gekomen over de oorlogstijd van hun dierbaren. Daarnaast is er ook nog wat nieuwe informatie beschikbaar gekomen voor mijn onderzoek."

Zoekactie

Een zelfde zoekactie wil hij nu starten in Rotterdam/Schiedam. Hij is nog steeds op zoek naar verhalen over deze compagnie en benieuwd of er ook nu weer familieleden te vinden zijn die verhalen hebben gehoord of misschien nog foto's of papieren van hun vader of opa bezitten die zij met hem zouden willen delen. Afhankelijk van de reacties wil hij ook weer een bijeenkomst/lezing houden over zijn zoektocht.

Bekende Schiedammers

Dit zijn de nu bekende Schiedammers (adressen van rond oktober 1942): Arie Korenaar (Louronstraat 19), Henk van Noordennen (Schietbaanstraat 4), Dirk Vreeswijk (Lommerdijkschestraat 7), W. Bosman (IJsselmondestraat 60), A. Kok (Boerhoevenlaan 51).

Contact

Informatie? Vragen over deze dwangarbeiders? Interesse in het boek? Neem contact op met Cor Rieken: 174-513754, 06-10591076 of corrieken@kabelfoon.net. Boekhandel Post Scriptum heeft het boek ook op voorraad.

(Tekst en foto: Cor Rieken)

Meer berichten