Heel anders en professioneel schildert Willem van Hooft (78 jaar) twee doeken met zee- of haventaferelen.
Heel anders en professioneel schildert Willem van Hooft (78 jaar) twee doeken met zee- of haventaferelen. (Foto: Frank Willemse)

Iedereen kunstenaar op 800 meter doek

  Cultuur

Schiedam - Wiebe Pannenkoek komt deze middag langs. Hij heeft nog nooit geschilderd, hij maakt liever foto's, maar in een uurtje maakt hij een boom met een hart erin. Zijn liefde voor de natuur. Geen meesterwerk maar heel behoorlijk en in een uurtje klaar, oordeelt professioneel kunstenaar Paco Dalmau over Wiebes eerste poging met verf op canvas.

Heel anders en professioneel schildert Willem van Hooft (78 jaar) twee doeken met zee- of haventaferelen. De ene vanaf zijn geboortegrond De Gorzen; een vergezicht over de Nieuwe waterweg tot aan de Euromast toe. Hij las in het Nieuwe Stadsblad over het White Wall Project en was er al bij zondag bij de opening door burgemeester Lamers.

'Sociaal kunstwerk'

Willem van Hooft vindt het een leuk idee van de Spaanse Paco Dalmau, zo'n 'sociaal kunstwerk'. Waar iedereen met kwast en acrylverf een eigen kunstwerk kan maken. Een lange golvende wand met plek voor honderden kunstwerken. In alle soorten en maten; van een bloemetje gemaakt door peuters tot opgroeiende jeugd die het liefst levensgroot hun naam kwasten.

Gonny van den Nouwelant

Maar ook verfijnde schilderwerken door amateur of professionele kunstenaars. Zo is Gonny van den Nouwelant uit Maasluis hard bezig in de verschroeiende zon. Een levensgrote voorstelling van een panorama met torenflats. Lijkt wel de skyline van New York, oppert een voorbijganger. Gonny, een Maassluise kunstenaar, schildert graag en vaak. Zij is ook kunstdocente.

Voorproefje in Maassluis

Als lid van Maassluisse kunstenaarsvereniging zag zij al in Maassluis een voorproefje van het plan van Dalmau. Dat was een klein doek dat al snel vol was. ''Daar wil ik aan meedoen'' en zo is zij al een dag bezig met haar panorama van een fantasie skyline. ''Hoe het verder gaat weet ik niet, ik schilder spontaan zonder een vast omlijnd idee of voorbeeld.''

Nog een maand

Nog een maand staat het Beatrixpark vol met een 800 meter aan kunstwerken. Elke dag is Paco Dalmau aanwezig om de artistiekelingen een plekje te geven en verf en kwasten. ''Het zijn vaak kinderen die beginnen en dan volgen de ouders vanzelf'', aldus de Spaanse kunstenaar die in Rotterdam woont en werkt. Hij organiseerde daar al eerder dergelijke 'burger kunstmanifestaties'.

Waterweg Cultuurprijs

Zijn project White Wall won de Waterweg Cultuurprijs 2018 en kreeg plek in Schiedam nadat Maassluis wegens kosten moest afhaken. Na 24 juni, dus na een maand schilderen, maakt de Spaanse kunstenaar een selectie van de mooiste doeken.

In een museum

Deze worden tentoongesteld in de musea van Maasluis, Vlaardingen en Schiedam. "Zo kan een amateurtje in een museum hangen", zegt Willem van der Hooft lachend. Hij denkt nog dagen bezig te zijn met zijn haventafereel.

(Tekst en foto: Frank Willemse)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden