Miniatuurwagen van de Schiedamse verhuizer J. Kooijman, van hout en metaal, 1890-1910, maker van de miniatuur is onbekend.
Miniatuurwagen van de Schiedamse verhuizer J. Kooijman, van hout en metaal, 1890-1910, maker van de miniatuur is onbekend. (Foto: Tom Haartsen)

Vertel het Stedelijk Museum over historische voorwerpen

  Cultuur

Schiedam - Wat zijn de belangrijkste historische stukken van Schiedam? Welk verhaal vertellen ze? En welke objecten moet het Stedelijk Museum Schiedam bewaren? Die vragen staan dit voorjaar centraal bij het project Uit het depot: werk in uitvoering.

Professionals nemen de historische collectie van het Schiedamse museum onder de loep en kunnen daarbij de hulp van het (Schiedamse) publiek absoluut gebruiken. Het onderzoek van de collectie gebeurt van dinsdag 29 mei tot en met zondag 3 juni 2018 in het museum aan de Hoogstraat 112.

Meedenken en adviseren

Nog niet eerder konden museumbezoekers in Nederland meedenken en adviseren over de collectie. Na de raadpleging van het publiek kunnen bezoekers vanaf 5 juni het keuzeproces volgen en kijken naar de uitkomsten. Op 14 juni om 20.00 uur en 16 juni om 15.00 uur zijn informatiebijeenkomsten over museale keuzes.

1000 van de 10.000

De historische collectie van het Stedelijk Museum Schiedam telt 10.000 voorwerpen: dagelijkse spullen als potten, pannen en kruiken, maar ook gereedschap uit de jeneverindustrie, pistolen van de schutterij en oude munten en penningen. Er is zelfs een stadsgalg in de collectie. In mei verhuizen 1000 voorwerpen, 10% van de collectie, van het depot naar het museum. Bezoekers kunnen over deze voorwerpen hun verhalen delen en zo het museum helpen.

Auditorium

Wie zich van 29 mei tot en met 3 juni tussen 11.00 en 17.00 uur bij de kassa van het museum meldt voor het project 'Uit het depot' mag gratis doorlopen naar het auditorium. Museummedewerkers tonen de voorwerpen, luisteren naar de verhalen en kunnen informatie geven over het project zelf. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Groen, rood of oranje

Na 3 juni gaat het museum in twee weken tijd van alle voorwerpen onderzoeken of ze thuis horen in de museumcollectie. Elk object wordt gewaardeerd aan de hand van selectiecriteria, het collectieprofiel en de informatie van de bezoekers. Experts helpen waar nodig. Er zijn drie uitkomsten mogelijk: het object hoort thuis in de collectie (groen), het hoort niet thuis in de collectie (rood) en nog te weinig informatie om te beslissen (oranje). Ook deze selectie is door bezoekers te volgen. Kijk op de website op welke dagen dat mogelijk is: www.stedelijkmuseumschiedam.nl.

Mening geven

Van donderdag 14 juni tot en met zondag 17 juni zijn de resultaten van het selectieproces in het museum te bekijken en kunnen bezoekers er hun mening over geven. Het museum kan dan overwegen om het besluit te herzien. Op basis van het uiteindelijke besluit blijven objecten in de museumcollectie of zoekt het museum een andere goede bestemming voor deze voorwerpen. Na afloop van het project 'Uit het depot' gebruikt het museum de ervaringen van dit selectieproces om de overige 90% van de collectie te bestuderen en te waarderen.

Informatiebijeenkomsten

Op 14 juni om 20.00 uur en 16 juni om 15.00 uur vertellen directeur Deirdre Carasso en expert Dieuwertje Wijsmuller hoe een collectie te waarderen en museale keuzen te maken. Collectiemedewerker Leonie Wingen vertelt aan de hand van gewaardeerde objecten welke discussie er was. Aanmelden voor een van de bijeenkomsten: rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl

Data op een rij

  • 29 mei - 3 juni 2018: deel uw verhaal met een museummedewerker,
  • 4 juni - 13 juni 2018: luister mee bij het keuzeproces, op werkdagen,
  • 14 juni - 17 juni 2018: kom kijken naar de uitkomsten,
  • 14 juni, 20.00 uur en 16 juni, 15.00 uur: informatiebijeenkomsten.

Meer informatie via de website www.stedelijkmuseumschiedam.nl. Gemeente Schiedam, Fonds SV en De Groot Fonds steunen het project.

(Ingezonden door Stedelijk Museum Schiedam, foto: Tom Haartsen)

Meer berichten