Noortje. Paul maakt met zijn camera de vrouwen nog mooier, sensueler, eleganter dan ze al zijn. Puur, maar tegelijk met een intrige wat er op de foto's in godsnaam aan de hand is.
Noortje. Paul maakt met zijn camera de vrouwen nog mooier, sensueler, eleganter dan ze al zijn. Puur, maar tegelijk met een intrige wat er op de foto's in godsnaam aan de hand is. (Foto: Paul de Graaff)

Paul de Graaff maakt vrouwen mooier

  Cultuur

Schiedam - Hij is 40 jaar fotograaf. Maar dat is niet eens de reden dat Paul de Graaff vanaf zondag 27 mei de hele maand juni exposeert bij Galerie Jacques Tange aan de Grote Markt 6a in Schiedam. Hij maakt gewoon goed werk dat gezien mag worden.

Het oeuvre van Paul de Graaff is veelzijdig en ondanks zijn voorliefde voor zwart-witfotografie maakt hij ook kleurrijk werk, waarin hij de essentie net zo goed tot uiting laat komen als in de no-nonsense van het zwart-wit.
Paul werkt liever met daglicht dan met kunstlicht en op de tentoonstelling bij Jacques en Belinda Tange zal opvallen hoe belangrijk lichtval is in zijn fotografie.

Moving Elegance

'Moving Elegance' heet de tentoonstelling en het is voornamelijk een hommage aan het vrouwelijk lichaam. Het daglicht valt fascinerend op het gezicht of het lichaam van zijn modellen. Paul maakt met zijn camera de vrouwen nog mooier, sensueler, eleganter dan ze al zijn. Puur, maar tegelijk met een intrige wat er op de foto's in godsnaam aan de hand is. Paul ziet door de wonderen heen en vindt nieuwe wonderen die hij met ons deelt.

Disparu en Retrouver

'Moving Elegance' bevat ook twee series met licht/donker-contrasten. 'Disparu' kenmerkt zich door donkere en zwarte kleuren, 'Retrouver' laat lichter werk zien. De expositie geeft ook een impressie van zijn veelzijdigheid: esthetisch naakt, fashion editorials, urban Photography - de ene keer zwoel en dramatisch, dan weer sereen en direct, to the point. Zonder uitzondering getuigen de foto's van Paul de Graaff van een integere benadering.

Rijke ervaring

Hij combineert licht en emotie - en hij kan dat voortreffelijk. Daar gaat natuurlijk wel een rijke ervaring aan vooraf. Paul de Graaff werkte voor alle grootwinkelbedrijven in Nederland en die nemen geen genoegen met fotografie die geen topkwaliteit heeft, want hun reclames en etalages moeten er perfect uitzien. Paul werkt ook internationaal en hij maakte fotoboeken over de meest uiteenlopende onderwerpen: een reis door India, maar evenzogoed een boek over topkok Herman den Blijker.

Stadhuisbodes

Een jaar geleden had Paul zijn eerste tentoonstelling in een museum. Op verzoek van het Stedelijk Museum Schiedam had hij alle stadhuisbodes met een historisch insigne dat vroeger liet zien dat de bodes bepaalde privileges hadden, zoals gratis reizen met de postkoets.

Opening

De tentoonstelling wordt zondag 27 mei om 15.30 uur geopend door de Rotterdamse kunsthistorica, dromer en wereldreiziger Eline de Graaf (met één f); zij is curator van de tentoonstelling. Daarna heeft Galerie Jacques Tange het werk van Paul de Graaff in huis tot en met zondag 1 juli 2018.

(Tekst: Kor Kegel, foto: Paul de Graaff)

Meer berichten