Logo nieuwestadsblad.nl


Met deze uitlichting is de Noordmolen nog mooier! Van der Most zou als volgende opdracht graag de ruïne uitlichten, de ruïne van het kasteel van gravin Aleida. (Foto: P. v.d.Most)
Met deze uitlichting is de Noordmolen nog mooier! Van der Most zou als volgende opdracht graag de ruïne uitlichten, de ruïne van het kasteel van gravin Aleida. (Foto: P. v.d.Most)

Molens staan in energiezuinig licht

  Cultuur

Schiedam - Vier molens zijn opnieuw in de 'schijnwerpers' gezet. In opdracht van Stichting De Schiedamse Molens heeft PvdM Techniek Schiedam de molens aan de Noordvest fraai uitgelicht, in nauwe samenwerking met de Restauratiewerkplaats.

Licht- en geluidstechnicus Pieter van der Most had molen De Vrijheid twee maanden geleden al in led-verlichting gezet, bij wijze van proef, en dat was goed bevallen. Dat karwei kon hij nu voltooien. Tegelijk kwamen De Nieuwe Palmboom, De Noord en De Drie Koornbloemen in energiezuinige, duurzame led-verlichting te staan.

Voorheen waren de Schiedamse molens ook al uitgelicht. Dat was met gasontladingslampen. Daarvan waren er echter verschillende stuk gegaan en het leek De Schiedamse Molens een goede gelegenheid om meteen voor duurzame energie te kiezen. Het past in het beleid, want de molens draaien op windenergie. ,,We hebben het meteen meegenomen in de gevelrestauratie van de molens,'' zegt directeur en coördinator Hugo Boogaard. De gemeente Schiedam subsidieerde de gevelrestauratie van de molens.

Het uitlichten van monumenten is een secuur karwei, maar Van der Most heeft op dit gebied internationale ervaring. Eén van de meest tot de verbeelding sprekende opdrachten was de zorg voor perfect licht en geluid in de Friezenkerk in Rome, vooral voor Nederlanders een toeristische attractie. Maar de Schiedammers kennen zijn werk het meest door de bijzondere uitlichting van de Liduina Basiliek.
Met het uitlichten van de molens is hij nog niet klaar. Momenteel is De Walvisch in restauratie, als dat klaar is zet hij ook deze molen in de spotlights. De jongste molen in Schiedam, De Kameel aan het Doeleplein, is kort na de bouw uitgelicht en kon daarom nu worden overgeslagen. Molen De Nolet staat er 's avonds ook fraai verlicht bij, maar dat is het particuliere initiatief van Nolet Distillery.

reageer als eerste
Meer berichten