Karin Alink kijkt of haar Feestbeest er goed bij ligt. (Foto: Stedelijk Museum Schiedam)
Karin Alink kijkt of haar Feestbeest er goed bij ligt. (Foto: Stedelijk Museum Schiedam)

Dwalen in topstukken uit het depot

  Cultuur

Schiedam - Op de zomertentoonstelling van het Stedelijk Museum Schiedam vind je kunstwerken waar je in kunt. Non Stop Paris wekt de illusie van een treincoupé met loungebanken. De Amsterdamse kunstenares Fransje Killaars zou liefst zien dat bezoekers er ontspannen met elkaar in gesprek gaan. Afgesloten van de buitenwereld heb je niets te verliezen…

Ook in de Soft Living Room kun je verdwalen, zelfs verdwijnen. Maria van Elk maakte in 1968 haar eerste 'zachte levende kamer' als een poging om interactie tussen haar kunst en het publiek teweeg te brengen. Het werd aangekocht door het Stedelijk Museum Schiedam. Op verzoek van het museum maakte Maria van Elk in 2013 een reconstructie, die twee jaar geleden te zien was op de expositie 'Ik hou van Holland'. De eerste Soft Living Room is nu uit het depot gehaald en voor deze gelegenheid gerestaureerd door Katja van de Braak. Het is een sculptuur van pluche. Er staan zwembadschoentjes naast, trek ze aan en ga op in de pluchen kamer.

'Oog in Oog' heet de zomertentoonstelling van het Schiedamse museum. Alle getoonde kunstwerken zijn uit het museumdepot in Den Haag gehaald. Vroeger was het depot gewoon op de zolder van het museum aan de Hoogstraat 112, maar de klimatologische omstandigheden waren niet optimaal voor een duurzaam behoud van de museumcollectie. Daarom is een goed geïsoleerde ruimte gehuurd.

Veel kunstwerken uit het depot zijn heel lang niet te zien geweest, waaronder 'Man in bos' van Alex van Warmerdam, de kunstenaar die bij het grote publiek bekend raakte als filmer. Dat geldt overigens ook voor de historische collectie van het Stedelijk Museum Schiedam. En net zoals het nieuw beleid is om de historische stukken weer aan de Schiedammers te tonen, zo is ook besloten om de topstukken uit de museumcollectie weer uit het depot te halen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het werk van Constant. Zijn 'Constructie met gekleurde vlakken' was twee jaar geleden te zien in het beroemde Reina Sofía Museum in Madrid.

Sandra Jongenelen, verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van het museum, legt uit: ,,De collectie is eigendom van de gemeente en dus van alle Schiedammers. Met deze tentoonstelling kunnen we elkaar en de kunst ontmoeten. Het publiek doet ook mee. Bij sommige werken draaien filmpjes waarin bezoekers 'oog in oog' met een bepaald kunstwerk vertellen waarom ze er enthousiast over zijn. Je kunt de zomertentoonstelling dus zien als een soort verantwoording van het museum aan de Schiedammers.''

'Oog in Oog' t/m 7 jan. 2018.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden