Logo nieuwestadsblad.nl


'Nie lulle, maar breie'

  Column

Een Rotterdams gezegde luidt: niet denken, maar doen ! Wat is de beste aanpak om een voorliggend probleem op te lossen ? Dat is altijd weer een uitdaging.

Ook ondernemers in Schiedam zullen dit vast herkennen. Er komt best veel op u af om rekening mee te houden. In 2018 zal er opnieuw het nodige veranderen waar het gaat om wet- en regelgeving.

De Kamer van Koophandel brengt al een aantal jaren geen jaarlijkse bijdrage meer in rekening. Wanneer toch een factuur ontvangen, dan is er mogelijk sprake van een valse factuur verzonden door oplichters.

Het lijkt vreemd, maar pas vanaf 16 maart 2013 zijn de betalingstermijnen wettelijk vastgelegd. Voor ondernemers onderling geldt meestal dat de facturen binnen 30 dagen dienen te zijn voldaan.

Wanneer tijdige betaling uitblijft, mag een standaardvergoeding voor incassokosten in rekening worden gebracht (minimumbedrag 40,-). Om hier aanspraak op te kunnen maken, is het nodig dat een zogeheten 14-dagen aanmaningsbrief wordt verstuurd.

Het gebruik van camerabeelden is al enige tijd verruimd. Als ondernemer mag u beelden van een diefstal/overval verspreiden. U moet dan wel eerst aangifte doen bij de politie, zodat de camerabeelden kunnen worden beoordeeld en gebruikt. Ook pas na toestemming van justitie mag u de beelden bijvoorbeeld via internet verspreiden.

Even terug naar het begin. Zoals meer kinderen had mijn zoon op jongere leeftijd een vervelende gewoonte. Op veel vragen kreeg ik als antwoord: "Wat ?" Dat kwam onbeleefd over. "Wat zeg je, papa ?", leek meer gepast. Voor alle zekerheid lieten we de huisarts een onderzoek doen. Misschien moesten zijn oren uitgespoten worden. Er was niets aan de hand, het bleek een kwestie van Oost-Indisch doof. Door niet meer te reageren op het "gewat" en vragen niet continue te herhalen, is de vervelende gewoonte vanzelf over gegaan.

Kortom: iedere probleemsituatie vergt zijn eigen aanpak, afhankelijk van de situatie en achtergrond. Mocht u advies kunnen gebruiken, neem gerust contact op. Een eerste gesprek is altijd gratis.

Reacties?
hardam@mhz-advocaten.nl

reageer als eerste
Meer berichten