De nieuwe Schiedamologen met hun door de burgemeester en de voorzitter van de Historische Vereniging Schiedam uitgereikte certificaten. De heer met snor in het midden is Dick Gelderblom. Foto: Wim Heere.
De nieuwe Schiedamologen met hun door de burgemeester en de voorzitter van de Historische Vereniging Schiedam uitgereikte certificaten. De heer met snor in het midden is Dick Gelderblom. Foto: Wim Heere. (Foto: )

KUS levert nodige vriendschappen op

Schiedam - Jammer dat de cursus voorbij is, verzuchtten enkele deelnemers. Ken Uw Stad heeft ze echter wel wat opgeleverd.


(Kor Kegel)

Begin deze maand werden de 41 cursisten benoemd tot Schiedamoloog, met non-verbale instemming van de burgemeester van Schiedam, zei Dick Gelderblom met een knipoog naar Cor Lamers, die op de slotavond een verhandeling had gehouden over de vier ambtsketens van Oud en Nieuw Mathenesse, Kethel en Spaland en Schiedam (de oude en de nieuwe). De cursus Ken Uw Stad wordt in meer steden gegeven, waaronder Vlaardingen, Leiden, Gouda en Den Bosch. "In Gouda worden de cursisten aan het eind bevorderd tot Goudoloog en in Den Bosch tot Boschloog,’’ zegt Gelderblom. "Dan maken wij er toch Schiedamoloog van?’’

Sinds 2007 is hij betrokken bij de organisatie, onder auspiciën van de Historische Vereniging Schiedam. De cursus was in 2006 door Siem Rosman en Ser Louis eigenlijk opgezet als een cursus voor het ambtelijk apparaat van de gemeente Schiedam. Er werkten veel niet-Schiedamse ambtenaren en de prominente ambtenaar Raymond Vredebregt vond dat zijn collega’s bijgespijkerd moesten worden. Ze bereidden immers de besluitvorming voor over Schiedam.

Maar toen de vraag kwam of de cursus in werktijd kon worden gevolgd in plaats van in hun vrije tijd, ging het niet door. Rosman en Louis besloten er een publiekscursus van te maken. "Dat heeft veel succes gehad,’’ zegt Dick Gelderblom. "We hebben echt topjaren, zoals vorig jaar met 48 deelnemers. In alle seizoenen bij elkaar hebben we 317 cursisten gehad. Daar zitten mensen bij die Schiedam best al goed kenden, maar toch veel van hun stad te weten kwamen. Maar het zijn niet allemaal Schiedammers. Dit seizoen hadden we twee Rotterdammers en drie Vlaardingers die zich nu ook Schiedamoloog mogen noemen.’’ Deskundigen geven les. Lidwien Meijer over religie en de heilige Liduina, Will van Wijk over sport, Ronald Jaggie over de sociale omstandigheden, Wim Snikkers over handel en nijverheid, Reinard Maarleveld over het onderwijs, Jef Janssen over het gemeentebestuur door de eeuwen heen. Dit is niet alles, maar het geeft een indruk.

Er komen nog excursies naar het Educatief Archeologisch Erf in de Broekpolder, het Zakkendragershuisje (met Cees van Giezen) en een rondleiding in de Grote of Sint Janskerk (met Hans Lucas op het orgel). De veertiende cursus Ken Uw Stad vangt aan in oktober. Inschrijven kan via kenuwstad@historischeverenigingschiedam.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden