In Rotterdam werd onlangs het tijdelijke Holocaust-monument LEVENSLICHT van Daan Roosegaarde gepresenteerd.
In Rotterdam werd onlangs het tijdelijke Holocaust-monument LEVENSLICHT van Daan Roosegaarde gepresenteerd. (Foto: Mark Boninsegna)

Holocaustmonument Levenslicht in Schiedam

Schiedam - Op 27 januari is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daarbij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Schiedam is van 22 januari tot en met 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien.


Het kunstwerk staat tussen 8.30 en 19.00 uur voor het monument op de kop van de Plantage aan de Gerrit Verboonstraat. Op 26 en 27 januari, de landelijke Holocaustherdenking en Holocaust Memorial Day, is het kunstwerk tot 22.00 uur te zien.

Levenslicht in Schiedam maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en hun leven leefden; soms al generaties lang.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden