Leeskring behandeld klassieker De Avonden van Gerard Reve

Leeskring behandeld klassieker De Avonden van Gerard Reve

Leeskring Nederlandse Klassiekers

Op zaterdagochtend 21 december geeft Neerlandicus Hans Overheul een lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur. Deze maand over De Avonden van Gerard Reve. Overheul was tot zijn pensionering leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.

Het is dit jaar een avondenjaar, dat betekent dat de dagen in het boek samenvallen met de dagen in de werkelijkheid van alledag. Te beginnen op zondag 22 december. De Avonden : Een winterverhaal is de debuutroman van Gerard Kornelis van het Reve, gepubliceerd in 1947 door De Bezige Bij onder de auteursnaam Simon van het Reve en in dat jaar bekroond met de Reina Prinsen Geerligsprijs. Het verhaal beslaat tien dagen uit het leven van de 23-jarige kantoorklerk Frits van Egters in even zoveel hoofdstukken en eindigt op Oudejaarsavond. De Avonden wordt gerekend tot de beste romans van na de Tweede Wereldoorlog.

Het is plezierig als je het boek van te voren hebt gelezen, maar niet noodzakelijk. Het kan natuurlijk ook dat Overheuls verhaal je inspireert het boek te gaan lezen.

De vindt, tussen oktober en mei, elke derde zaterdagochtend van de maand plaats in De Korenbeurs. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld; een toneelbewerking of verfilming). Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom. De toegang is gratis.

Toegang: gratis |Plaats: Beurszaal (1e etage) in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam | Tijd: 21 december, van 10:30 tot 12:30 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden