V.l.n.r: theatermaker Bob van der Lugt, ernaast Zeyned, Molaka, Petra, Petra en Robin. Zonder Stefanie - liever niet op de foto.
V.l.n.r: theatermaker Bob van der Lugt, ernaast Zeyned, Molaka, Petra, Petra en Robin. Zonder Stefanie - liever niet op de foto. (Foto: Frank Willemse)

Trotse monologen van Nieuwlanders

Zes wijkbewoners vertellen hun verhaal over hun leven. Ontgroende verhalen over hoe zij ondanks teleurstellingen en tegenspoed het toch hebben gered. En moedig om als gewone wijkbewoner een vertelvoorstelling over te maken. Deze keer in Nieuwland voor buren en buurtgenoten. Vaak met een traan en een trotse lach.

Door Frank Willemse

Schiedam - Leg de tissues en zakdoeken maar klaar. Als de dappere dames stuk voor stuk gaan vertellen hoe zij hun leven hebben beleefd. Met tegenslagen en ongeluk maar ook met trots op wat ze wél bereikt hebben.

Als eerste staat Stefanie op, een Antilliaanse, en verteld dat zij zonder vader vaak het zwarte schaap voelde. Maar trots is toch maar mooi haar diploma's MBO haalde en nu opgaat voor de HBO. Zij wil niet op de foto.

Wel de andere vijf dappere dames die het aandurfde onder leiding van theatermaker Bob van der Lugt hun verhaal of monoloog voor een zaal te vertellen.

Zoals Petra (48) die na een foute knieoperatie op krukken loopt maar toch trots is en 'het leven wil vieren' ondanks scheiding en tegenslagen. Zij vierde haar 25 jarig durende handicap alleen maar niet zielig in een restaurant.

Molaka (47) uit Curaçao is de jongste van 12 kinderen. Die als kind naar Nederland werd gestuurd de kou in. Maar ondanks heimwee en eenzaamheid trots is over haar werk als verpleegster en nu kindercoach is geworden.

Allemaal gewone Nieuwlanders die je na de voorstelling 'met andere ogen' gaat zien. En dat is het doel volgens stichting Mooi Werk die na Schiedam Oost voor de tweede keer het reizend verteltheater organiseert.

Unieke en ontroerende verhalen waar vaak leed achter schuilt. Zoals Robin een jonge vrouw die een verkeerde man trof die haar sloeg en bedreigde. Maar er toch bovenop kwam en nu trots haar trouwfoto laat zien met haar nieuwe wel deugdelijke man. Applaus en meeleven uit het publiek die het niet droog houden en de tissues rond gaan.

'Susanne'

Heel vrolijk is het levensverhaal van de Turkse Zeymed (58) die op haar 17 jaar wegliep voor haar man. Altijd actief werkte en nu als onderneemster haar eigen rijschool 'Susanne' heeft. Zij wijst trots op haar meegenomen dochter en kleinkinderen.

En oogst applaus oogst door de buurtgenoten uit Nieuwland. Net als de oer-Hollandse Petra (54) die de levenslessen van haar moeder aanhaalde. Zoals 'Wie geeft wat hij heeft, is het waard dat die leeft' over haar moeizame leven en een vroeg gestorven vader.

Dapper

'Met andere ogen' heet de vertelvoorstelling dat ook in andere wijken gaat plaatsvinden (maar de data zijn nog niet bekend). Met na de opvoering met elkaar in gesprek hoe de toeschouwers deze dappere vrouwen nu met andere ogen zien.

En waarderen met bloemen en knuffels waarna ieder kon genieten van een maaltijd in De Kansenfabriek van Nieuwland.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden