Twee leerlingen van obs De Violier overhandigen het werkboek 'Groenblauwe schoolpleinen' aan wethouders Van Aaken (2e van links) en Jeroen Ooijevaar (2e van rechts)
Twee leerlingen van obs De Violier overhandigen het werkboek 'Groenblauwe schoolpleinen' aan wethouders Van Aaken (2e van links) en Jeroen Ooijevaar (2e van rechts) (Foto: Isolde van Overbeek)

Basisschool De Violier krijgt groenblauw schoolplein

Wethouders Patricia van Aaken en Jeroen Ooijevaar namen op 2 december de pas verschenen handleiding ‘Groenblauwe schoolpleinen’ in ontvangst op de Schiedamse basisschool De Violier.

Schiedam - Het betegelde plein dat tussen deze school en buurschool De Vlinder ligt, is nu nog kaal en staat na een stevige regenbui half onder water.

Maar als het aan directeuren Betty van Dam en Marc de Lange ligt, is een totale metamorfose van de grijze buitenruimte aanstaande. Leerlingen van beide scholen dachten mee over het ontwerp.

Het kale, grijze schoolplein van De Violier omtoveren tot een groene speeloase: met dat plan is Betty van Dam al jaren bezig.

"Iedere keer als het geregend heeft, staat er een enorme plas water op het plein", liet de directeur van de openbare basisschool weten.

In buurman Marc de Lange, directeur van de naastgelegen katholieke basisschool De Vlinder, vond Van Dam een medestander. Inmiddels ligt er een inrichtingsplan, dat ontworpen is door bureau BOERplay en waaraan leerlingen een grote bijdrage hebben geleverd.

Vrolijk

Emma, Suze, Nora en Erin zitten in de leerlingenraad van De Violier. Zij overhandigden buiten, tussen de buien door, het werkboek ‘Groenblauwe schoolpleinen’ aan Patricia van Aaken, wethouder jeugd en onderwijs, en Jeroen Ooijevaar, wethouder milieu en duurzaamheid.

"De gemeente Schiedam vindt het belangrijk dat kinderen zich prettig voelen in hun omgeving", zei Van Aaken. Ze werd heel vrolijk van de plaatjes, die een impressie geven van het toekomstige groene schoolplein.

Haar collega kent het probleem, waar De Violier mee kampt: steeds vaker zorgen extreme regenbuien voor wateroverlast. Ooijevaar: "Met meer groen kan het water beter weglopen."

Spelen én leren

Manja van de Plasse, werkzaam bij het NME-(natuur- en milieueducatie)centrum Harre Wegh, stelde de handleiding ‘Groenblauwe schoolpleinen’ samen in opdracht van de gemeente Schiedam. Ze is van mening dat de buitenruimte anders moet worden ingericht in verband met klimaatverandering.

Op een schoolplein waar tegels zijn vervangen door groene elementen kan het water gemakkelijker in de grond zakken, zoals wethouder Ooijevaar ook al zei.

Van de Plasse: "Tegelijkertijd is zo’n plein een plek waar kinderen lekker kunnen spelen én leren." Dat laatste vergeten leerkrachten vaak. "Een groenblauw schoolplein is er niet alleen voor de pauzes, als kinderen even ‘los’ worden gelaten, maar het is ook een educatieve ruimte", legde de NME-medewerker uit.

Leerkrachten die graag willen weten hoe zij binnenlessen naar buiten brengen en vice versa, kunnen gratis trainingen volgen. Bijvoorbeeld bij natuurorganisatie IVN. Verder is de website ‘Groen Doet Goed Schiedam’ in de maak, waarop informatie is te vinden over het benutten van een groenblauw schoolplein.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden