Marja laat de extraatjes in de voorraadkast zien. "Deze week waren dat vooral veel bonen en groenten in blik en pot."
Marja laat de extraatjes in de voorraadkast zien. "Deze week waren dat vooral veel bonen en groenten in blik en pot." (Foto: Els Neijts)

Gun je stadgenoten ook een kerstdiner

Schiedammers die afhankelijk zijn van de voedselbank kunnen zich ook dit jaar opgeven voor een feestelijk kerstdiner. Op 17 december zal het middenschip van de Grote of Sint-Janskerk worden uitgeruimd om plaats te maken voor mooi gedekte eettafels. Wie er zelf wat 'warmer' bij zit, kan voor 25 euro een diner doneren aan een stadgenoot.

Door Els Neijts

Schiedam- "Een prachtige, sfeervolle locatie", weet voorzitter van Stichting Voedselbank Schiedam, Marja Docter. "De kerk is oud, groot en hoog. Hij stamt uit 1500 en is naar zeggen het oudste stenen gebouw van de stad, maar de koster gaat er alles aan doen om het lekker warm te krijgen."

Het kerstdiner was bij vorige edities een onvergetelijke ervaring. "Het is geen strak geregisseerde aangelegenheid", verzekert Marja. "Vooral de kinderen moeten bewegingsvrijheid hebben en een beetje bezig gehouden worden zodat de ouders op hun gemak kunnen eten.

"Maar ook voor hen is er de ruimte om te bewegen en elkaar te spreken. Nadat de soep aan tafel geserveerd is, wordt de rest van het diner in buffetvorm aangeboden. Dat is lekker informeel en wie trek heeft mag best drie keer gaan opscheppen."

Het diner wordt geen religieuze zaak benadrukt Marja. "Er wordt niet gepreekt of gebeden, het is geen kerkdienst, maar het koor gaat wel Dickens-achtige liederen zingen en Hans Lucas speelt oude kerstliedjes op het grote orgel. En, ook niet onbelangrijk: voor de kinderen zijn er cadeautjes."

Wie zich bij de voedselbank aanmeldt voor het kerstdiner moet wel beloven ook echt te komen. "Dat benadrukken we in een gesprekje ", vertelt Marja. "Er zijn mensen die er om uiteenlopende redenen niet aan mee willen doen.

"Dat respecteren we en vragen ook niet naar de reden, we hoeven niet alles te weten. Het is ons toch wel duidelijk dat hulp accepteren moeilijk kan zijn. Als je je aanmeldt voor de voedselbank moet je wel met de billen bloot.

"Je mag er in principe ook maar drie jaar gebruik van maken. Dezelfde termijn die geldt voor de schuldhulpverlening. Na drie jaar zijn er nog wel mogelijkheden, maar dan wordt korter op elkaar bekeken of je nog wel in aanmerking komt.

"Soms belt iemand om te vertellen dat hij of zij 'weer boven Jan' is. Dat vinden we natuurlijk altijd écht erg leuk! Wie kiest er nou zelf voor om in zo'n situatie terecht te komen..."

Het kerstdiner zou niet mogelijk zijn zonder de inzet van de vele vrijwilligers en donateurs. "Ook bij de voedselbank werkt geen enkele betaalde kracht", onderstreept Marja, "en van lokale ondernemers krijgen we regelmatig iets extra's.

"Dan kunnen we als de voedselpakketten worden afgehaald bijvoorbeeld zorgen voor iets lekkers bij een kop koffie of een pan soep. We hebben veel gulle gevers, ook heel kleinschalig. Het hoeft ook niet allemaal massaal.

"We waren al heel blij met kleine schoencadeautjes. Daaruit blijkt de kracht van 'de gewone Schiedammer'. Je even willen binden aan iemand die het minder heeft."

Wie wil doneren kan terecht op voedselbankschiedam.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden