Wie gaat er met de Anne-Marie van der Lindenprijs vandoor?


Anne-Marie van der Linden is voorzitter van de jury die op 11 december bekend maakt wie er gewonnen heeft.
Anne-Marie van der Linden is voorzitter van de jury die op 11 december bekend maakt wie er gewonnen heeft. (Foto: )

Wie gaat er met de Anne-Marie van der Lindenprijs vandoor?

Wie wint dit jaar de Anne-Marie van der Lindenprijs? Er zijn drie genomineerden: Yets Foundation uit Vlaardingen, Argos Zorggroep samen met Stichting Dierenpark DrieMaasStede in Schiedam en boerderij Weidelicht in Schipluiden. Onlangs ontvingen ze alle drie een taart met het heuglijke nieuws.

Door Kor Kegel

Schiedam - Op initiatief van Inez Pereira uit Schiedam is er op Weidelicht een gewilde dagbesteding voor ouderen met dementie en hun mantelzorgers.

De boerderij staat aan de Oostveenseweg 7 in het grensgebied van Schiedam, Vlaardingen en Schipluiden: een rustgevende en authentieke locatie, vindt de jury van de Anne-Marie van der Lindenprijs.

De ouderen wandelen graag op het erf om de ezel en de pony's eten te geven, maar ook om van de landelijke rust en het uitzicht te genieten. Weidelicht wil ruimte creëren voor langere wandelingen langs het weiland van de stal naar de hooiberg. Er is al een naam bedacht voor het wandelpad: het Anne-Marie van der Lindenpad.

Argos Zorggroep in Schiedam heeft eveneens een nominatie vanwege het gloednieuwe dierenparkje De Driespan nabij de ingang van verpleeghuis DrieMaasStede in Schiedam-Woudhoek. Het werd deze zomer geopend.

De Driespan is een gezamenlijke voorziening van Argos Zorggroep en Ipse de Bruggen. Als vrijwilligers bij Argos onderhouden cliënten van Ipse de Bruggen (gehandicaptenzorg) het dierenpark en verzorgen ze de dieren. Ouderen in de DrieMaasStede of van de dagbesteding van Argos kunnen het dierenpark bezoeken en genieten van het buiten zijn en de dieren.

Plukmuur

Doel is meer beleving en levendigheid voor de verpleeghuisbewoners, ook met een rolstoeltoegankelijke moestuin met moestuinbakken en plukmuur, een fruitboomgaard met wandelpad en banken en een speeltoestel voor kinderen die op bezoek komen.

Yets Foundation uit Vlaardingen zet sport in als middel om kwetsbare jongeren in hun ontwikkeling te ondersteunen en te begeleiden naar een positieve rol in de samenleving.

Het doel is maatschappelijke uitval van jongeren te voorkomen door ze minimaal twee schooljaren intensief te steunen in hun sociaal-emotionele, cognitieve en gedragsmatige ontwikkeling. Yets is financieel afhankelijk van fondsen – tot in net schooljaar van 2020-2021.

Prijzengeld

Met het project Yets Verduurzaamd wil de stichting tot zelfredzaamheid komen. De nominatie heeft Yets gekregen uit waardering voor haar route naar sociaal ondernemerschap en een duurzame impact in de samenleving

Jaarlijks is er voor 25.000 euro aan prijzengeld beschikbaar. Deelname was ook nu weer mogelijk voor organisaties in dat deel van Zuid-Holland dat tot het kerngebied van DSW Zorgverzekeraar behoort. Dat zijn de regio's Nieuwe Waterweg-Noord, het Westland, Delft en het 'Oostland' (gemeente Lansingerland).

De prijs is eind 2015 ingesteld door toenmalig bestuursvoorzitter Chris Oomen van DSW Zorgverzekeraar om initiatieven in de zorg- en welzijnssector te ondersteunen. De prijs is genoemd naar Anne-Marie van der Linden, die toen afscheid nam als bestuurder van de Frankelandgroep, actief in Schiedam en Vlaardingen.
De jury onder voorzitterschap van Anne-Marie van der Linden benadrukte ditmaal beslist ook open te staan voor laagdrempelige initiatieven.

Uitreiking

Er gaat een voorkeur uit naar projecten waar de mensen in hun dagelijkse leven echt iets van merken. Op woensdag 11 december maakt de jury bekend welke genomineerde de prijs gewonnen heeft. Dat gebeurt tijdens een feestelijke prijsuitreiking van half vier tot half zes in Molen De Nolet aan de Hoofdstraat in Schiedam.

In 2016 won De BuurTvrouw in Schiedam-West de Anne-Marie van der Lindenprijs. Geldbedragen waren er ook voor de Sailing Kids en Strandgoed Ter Heijde (Pieter van Foreest).

In 2017 won Ipse de Bruggen met ABCDate. Geldbedragen waren er voor Spring Foundation in Vlaardingen en Stichting Sprank in Berkel en Rodenrijs. In 2018 won JINC uit Rotterdam met Zorgimpuls. De Herman Frantsenhuizen in Vlaardingen en Spring Foundation deelden ook in het prijzengeld.

Kijk voor alle info over de prijs op www.annemarievanderlindenprijs.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden