Burgemeester Lamers feliciteert de 100-jarige mevrouw Miep Tetteroo-van Toor. (Foto: Marius Schinkel)
Burgemeester Lamers feliciteert de 100-jarige mevrouw Miep Tetteroo-van Toor. (Foto: Marius Schinkel) (Foto: )

Het geheim van 100-jarige Miep: 'één borreltje voor het eten!'

Schiedam - Mevrouw Miep Tetteroo-van Toor werd op 21 november 100 jaar. Reden voor burgemeester Cor Lamers de eeuwelinge persoonlijk te feliciteren met haar verjaardag en een prachtige tuil bloemen te overhandigen. In een vaas.


(door Kathy Huitema)

Mevrouw Tetteroo reageerde verguld: "Daar ben ik zo blij mee want ik heb alle bloemenvazen opgeruimd. Onze burgemeester is niet alleen een heel aardige man, hij is ook heel praktisch." Miep van Toor is een geboren Vlaardingse: "Ik was het zevende kind in een gezin van dertien. Ik heb een mooie jeugd gehad. Ik weet nog dat ik het 'kakschooltje' bezocht; daarna ging ik naar de lagere school. Ik had graag door willen leren; lid willen worden van een sportvereniging, maar daar was geen geld voor. Ik ging werken in de Van Nelle-fabriek in Rotterdam: zakjes zware shag afwegen. Ik ontmoette mijn man Jan Tetteroo in de 'Harmonie' in Vlaardingen. Daar kon je op zondagmiddag dansen voor tien cent. En als er te weinig meisjes waren mocht je voor niks naar binnen. Toen Jan binnenkwam en mij zag staan zei hij tegen zijn vriend: 'Dat dikkerdje, dat moet ik hebben!'"

Jan bracht Miep thuis en stond daarna regelmatig leunend op zijn fiets aan de overkant van Mieps huis. 'Wat moet die jongen daar toch steeds?' vroeg Mieps moeder, tot ze doorhad dat Jan voor Miep kwam.

Mooi leven

Hij mocht binnenkomen en is niet meer weggegaan. Jan en Miep trouwden 9 november 1939 en kregen drie kinderen. Mevrouw Tetteroo kijkt met een goed gevoel terug in de tijd: 'Wij hebben een mooi leven gehad; lief en leed met elkaar gedeeld. Helaas is Jan elf jaar geleden overleden. Gelukkig kan ik goed voor mezelf zorgen en wordt er goed voor me gezorgd."

Feyenoord

Miep is nog volop actief, zegt ze. "Ik kook zelf, houd mijn appartement zelf bij en voor het 'zware werk' heb ik hulp. De boodschappen worden voor me gedaan. Ik ga ook graag naar buiten, maar in de herfst liggen er veel bladeren op straat. Daar kan je flink op uitglijden. Ik ben nog nooit gevallen en daarom blijf ik nu maar even binnen. Ik verveel me geen moment. Ik ben een echte Feyenoord-fan. Ik volg alles. Zet het geluid van Radio Rijnmond aan als Feyenoord speelt, maar kijk tegelijkertijd naar een film op de televisie, die ik eerder heb opgenomen." Weet je wat mijn geheim is, zegt de kersverse honderdjarige tot slot met een kleine knipoog. Ze wijst naar een half liter flesje op het aanrecht: 'één borreltje voor het eten!'

Meer berichten