Foto: Picasa

Keuzes maken

Schiedam - In haar column van deze week kijkt Joke Ballijns weer rond in Schiedam en breekt ze een lans voor de mensen die vrijwilligerswerk doen.


Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik (officieel) gestopt ben met vrijwilligerswerk en ik aan het rondkijken ben in Schiedam en het eerste wat mij opviel dat er zoveel wordt georganiseerd door vrijwilligers. Nu was ik bij Soos Blauwhuis niet anders gewend, daar wordt de 'tent' alleen maar door vrijwilligers bemand en bestuurd en zijn er geen betaalde krachten, iets waar ik nog altijd bewondering voor heb. Grotere organisaties hebben allemaal een betaald bestuur en medewerkers en daaronder een hele stoet aan vrijwilligers, die worden aangestuurd door deze betaalde medewerkers.

 Zo maakte ik ook kennis met de Zonnebloem, het Reumafonds, stichting Mooi Werk, de Voedselbank etc. en de vele activiteiten die door hen worden georganiseerd. Tel daarbij mijn eigen activiteiten zoals gymmen (op een stoel), schilderen (kliederen), kaarten (jokeren), zwemmen (poedelen), markten en winkelen en u begrijpt dat ik mij het afgelopen jaar totaal niet heb verveeld, sterker nog, ik heb het afgelopen jaar zelfs keuzes moeten maken om ook het thuisfront een beetje tevreden te houden.

Maar als het over eten en drinken gaat, dan ben ik daar als de kippen bij. Alleen juist in deze maanden wordt er zo ontzettend veel georganiseerd dat ik helaas niet naar alles kan gaan omdat sommige activiteiten (lees: eten, drinken en gezelligheid) op dezelfde datum vallen. Denk dus niet dat ik niet ben geïnteresseerd, maar sorry, voor sommige evenementen lukt het mij helaas niet om te komen.

Bij het rondkijken in Schiedam viel mij ook gelijk op dat een groot aantal mensen wel vrijwilligerswerk doet, maar dit niet via een organisatie doet. In de gesprekken met deze mensen blijkt gewoon dat zij dit niet als vrijwilligerswerk zien maar als doodnormaal. Hun mening is dat als mensen hulp nodig hebben, je dit gewoon doet, punt uit.

Als ik dan op internet lees dat er door de gemeente weer een vrijwilligersdag wordt georganiseerd in de Euroscoop dit jaar en dat men zich kan aanmelden via hun organisatie, is mijn eerste gedachte: leuk, maar al die andere mensen vallen nu juist buiten de boot.

Ik weet dat het moeilijk wordt voor een organisatie om juist díé mensen te registreren die niet via de organisaties werkzaam zijn, maar volgens mij moet het toch mogelijk zijn om ook deze mensen te bedanken voor het werk wat zij doen. Er zullen vast wel mensen zijn die misbruik van de situatie maken, maar een 100% zekerheid via de organisaties is er ook niet. Ik heb het al eens eerder gezegd: zonder vrijwilligers zou onze hele economie als een kaartenhuis in elkaar zakken. Tenslotte wil ik eindigen met een spreuk die ik lekker gepikt heb van het Reumafonds:

'Als elke vrijwilliger een sterretje zou zijn, dan wordt het nooit meer donker'.

(Joke Ballijns)

Meer berichten