In de werkplaats gaan vakmanschap en broederschap hand in hand. (Foto: Frank Willemse)
In de werkplaats gaan vakmanschap en broederschap hand in hand. (Foto: Frank Willemse) (Foto: )

Molenmaker Rob gaat met pensioen

Schiedam - Vanaf zijn kinderjaren heeft hij het molenvirus opgelopen. Rob Batenburg kent elke molen van Schiedam op zijn duimpje; elke steen, trap of radertje heeft hij wel gemaakt of gerestaureerd. Na 45 jaar als molenaar en molenmaker neemt hij afscheid van zijn werk bij de Schiedamse Molenwerkplaats. Afscheid? Nee hoor, alleen uit loondienst. Hij blijft als vrijwilliger.


(door Frank Willemse)

De machtige molens staan er prachtig bij. Schiedam is molenstad van het land geworden met zijn reuze stellingmolens die dagelijks staan te draaien. Voor toeristen een reden om naar de stad te komen en voor inwoners een geruststellend en vertrouwd gezicht. Een halve eeuw geleden was dat wel wel anders. Toen was de ene molen (De Vrijheid) een duiventil, de ander (De Palmboom) een stompje en nog een andere telde één wiek. De latere trotse reuzen van Schiedam waren aanvankelijk maar een armoedig zootje van steenklompen die de eens zo machtige machines van de jeneverindustrie vormden. Maar dankzij Rob Batenburg en zijn mannen staan ze nu weer te pronken in het herfstzonnetje.

De werkplaats staat vol gereedschap en ruikt naar gezaagd hout. De Restauratie Werkplaats Schiedam heeft plek voor acht timmerlieden die molens kunnen maken, restaureren of onderhouden. Vakmanschap en broederschap komen er samen, niet onder een directeur maar met bedrijfsleider Rob. Dat was 45 jaar geleden wel anders toen de 20-jarige Rob Batenburg zijn studie in Delft opgaf omdat hij meer met zijn handen wilde werken. En aan zijn molenvirus toegaf als molenaarsleerling bij molen De Vrijheid. Daar leerde hij het vak van molenaar en van meeldraaien voor de warme bakkers. En met succes: de molen kreeg weer een functie.

Daarnaast jeukten zijn handen om de molens te repareren en het aannemersvak te leren. Van klusjes tot aan herbouw van de molen De Nieuwe Palmboom toe. Een werkplaats werd opgericht op de hoek Elzensteeg / Westmolenstraat toen de herbouw van de nieuwe molen De Kameel in de startblokken stond. Inmiddels heeft het bedrijf zich opgewerkt tot dé molenbouwer van Zuid-Holland met opdrachten uit de hele regio tot aan Zeeland toe. Ambachtelijk werken met oude werktuigen maar ook moderne scantechnieken. Vooral houtbewerking. maar ook metselwerk en smidse voor alle onderdelen van de molens.

"Een molen is cultureel erfgoed die met ambachtelijke kennis is opgebouwd. Daar blijf je over leren omdat er geen handboeken voor molenbouw bestaan. Allemaal oude kennis van het ambacht, want de molen is één grote machine die slijt en in weer en wind staat." Robs kennis van 45 jaar molensmaken gaat niet verloren ondanks dat hij met pensioen gaat. Hij blijft naar de werkplaats komen, nu niet meer als bedrijfsleider maar als vrijwilliger. Zo geeft hij zijn kennis en ervaring door aan de volgende generatie timmerlui met het molenvirus.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden