Stadsdichter Schiedam haalt finale bij Grote Prijs van Gouda!

Schiedam/Gouda - Tijdens het Stadsdichtersgala in Gouda heeft Yvette Neuschwanger-Kars, stadsdichter Schiedam, een finaleplaats in de wacht weten te slepen. Van de vijf finalisten won uiteindelijk Marjolein Pieks uit Heumen de Grote Prijs van Gouda – de prijs voor Nederlandse stadsdichters. Eilanddichter Roop van Texel werd tweede en titelverdediger Ruud Broekhuizen uit Gouda werd derde.


Het was de 2e keer dat het Goudse Stadsdichtersgala werd georganiseerd en voor Yvette was het haar debuut op dit podium. “Een mooie, inspirerende avond”, aldus de Schiedamse Stadsdichter. “Zoveel verschillende dichters, zoveel verschillende stijlen. Eigenlijk is het publiek de grootste winnaar op zo’n avond. Die krijgt zoveel moois voorgeschoteld. Ik heb genoten!”

Tijdens deze editie traden maar liefst veertien stads- en dorpsdichters uit het hele land in het strijdperk om de Grote Prijs van Gouda. Daarmee was het aantal deelnemers dit jaar verdubbeld in vergelijking met de eerste editie vorig jaar. Zo is de kaasstad andermaal gastheer van de grootste Stadsdichterswedstrijd van het land.

De deelnemers traden op in drie manches. Een van de manches was een veteranen-league met oud-stadsdichters. Slechts twee deelnemers per manche mogen door naar de finale. Deze zes deelnemers streden vervolgens om de grote beker. Behalve Neuschwanger, Pieks, Roop en Broekhuizen, haalden de finale ook: Hanneke Leroux (Gouda) en Larissa Verhoeff (Ede).

Marjolein Pieks uit Heumen kwam dit jaar met een touringcar vol Heumense aanhang naar Gouda, om zoveel mogelijk stemmers mee te nemen, en de grote beker mee te roven naar Heumen. Dat genereerde een zinderende spanning tijdens de finale. Stadsdichter van Gouda Pieter Stroop van Renen voerde de spanning op door een hekeldicht te wijden aan de dichteres uit Heumen, zodat de poëziestrijd een echte battle werd.

De Grote Prijs van Gouda was een initiatief van de Goudse stadsdichter Pieter Stroop van Renen, en werd mede-georganiseerd en gepresenteerd door de Goudse vice-stadsdichters Chris Bellekom en Jeffrey van Geenen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden