Neem een kijkje in het atelier van een kunstenaar

Fragment van een kunstwerk uit het atelier van Sasha Zuidam.
Fragment van een kunstwerk uit het atelier van Sasha Zuidam. (Foto: )

Schiedam - Het is altijd een bijzondere ervaring om het atelier van een kunstenaar te bezoeken. Zie je het werk van die kunstenaar in een galerie of een museum, dan voelt dat heel anders, sterieler, ontvreemd aan de ruimte waar het werk tot stand kwam. Kom je in het atelier van de kunstenaar, dan zie je de context waarin de schepping ontstond. Open Ateliers Schiedam biedt komend weekend wat dat betreft een buitenkansje.


(door Kor Kegel)

Je ziet vaak oudere werken, soms kun je zelfs een idee krijgen hoe de kunstenaar zich door de jaren heen ontwikkelde. Je ziet de boeken die hem fascineren, en zelfs in een keurig opgeruimd atelier krijg je een indruk hoe de kunstenaar in het leven staat. Wat iets kan zeggen over de kunstwerken. De schepper tussen zijn scheppingen. Daarom is het verheugend dat twee Schiedamse kunstenaars begin dit jaar de draad weer oppikten om open huis te houden.

De twee, beiden deelnemers van Stichting KunstWerkt, schreven zich in bij de organisatie van het Landelijk Atelierweekend, Stichting Kunstweek, en ze riepen collega's op om weer mee te doen. Het resultaat is dat er komend weekend op bijna twintig adressen in Schiedam kunst in de min of meer huiselijke sfeer te zien is. Wel is het zo dat sommige kunstenaars twee dagen 'logeren' in het atelier van een collega.

Traditie

Open Ateliers was een mooie traditie, sinds Frits Kloppers er in 1998 in Schiedam mee begon. De kunst kwam in beweging. Honderden mensen grepen de gelegenheid aan om een reeks visites aan lokale kunstenaars te brengen. En veel liefhebbers sprongen in op de mogelijkheid om in dat weekend kunst te kopen met een aantrekkelijke korting. Jarenlang was het atelierweekend een hoogtepuntje. Toch kwam er de sleet in. Niet elk jaar was het meer zo druk, en soms werd er niet zo veel meer verkocht. Laten we het eens een poosje niet doen, was de teneur. Tot het in 2015 weer eens wél gebeurde, en met het aloude succes. Het wordt dus spannend hoe het zaterdag en zondag zal verlopen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

De kunstenaars die aan het atelierweekend in Schiedam meedoen zijn Jacques Tange (Schie 50), Annemarie van Ulden, Sasha Zuidam en Jeroen Vesseur (Westvest 38), Frans Huisman (Lange Haven 77), Conny Noordijk, Patries Martens, Wilna Valkenburg, Marjan Weeda en Yvon Koopman (Singel 65), Tieneke Weber en Karin de Visser (Julianalaan 108b), Rob van der Ven en Pim van Halem (Aleidastraat 77), Inge Hoefnagel, Gerrit Bruins en Willem van Hest (Jan van Avennesstraat 37a), Sjef van Duin en Henny van Leeuwen (Zalmstraat 27) en Ankie Manders (Burgemeester Honnerlage Gretelaan 57). In enkele ateliers vinden workshops plaats waar je aan mee kunt doen.

Galeries

Bovendien spelen enkele galeries in op het atelierweekend. Dat zijn OpenArtExchange aan de Hoogstraat 85, Galerie 158 aan de Hoogstraat 158, Art Gallery Voûte aan de Grote Markt 39a én in de Grote Kerk, vervolgens De Ketelfactory aan de Hoofdstraat 44 en uiteraard Stichting KunstWerkt aan de Boterstraat 81, waar zaterdagochtend om 11.00 uur de kick-off is en zondagmiddag rond 16.00 uur een kunstenaarsgesprek plaatsvindt onder leiding van Cilia Batenburg.

Verloting

Daar is ook de kunstverloting. Ziet u een mooi kunstwerk in een atelier, plak er een sticker bij! Het meest gewilde werk wordt zondagmiddag verloot. Naast de ateliers kun je binnenlopen bij een reeks Schiedamse galeries om uiteenlopende kunst te bewonderen. 

Open Ateliers Schiedam is een samenwerking tussen Stichting Mooi Werk, Stichting KunstWerkt en de landelijke organisatie Stichting Kunstweek. Het atelierweekend wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Schiedam.
Meer informatie over Open Ateliers Schiedam kun je terugvinden op www.stichtingmooiwerk.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden