Een filmfestival waar muziek in zit!

Schiedam - De vijftiende editie van het Suikerzoet Filmfestival staat in het teken van muziek. Veel van de festivalfilms hebben een muzikaal karakter en Suikerzoet presenteert dit jaar meer livemuziek dan ooit. Gratis, overdekt, van 14 tot en met 17 november: wie de binnenstad van Schiedam bezoekt kan er niet omheen.


Een greep uit de muzikale titels van het festival: A Star is Born, het oude verhaal, nu met Lady Gaga; Bohemian Rhapsody, rond de explosieve maar tevens onzekere frontman van Queen, Freddy Mercury; Leto, over een opstandige jonge rocker in het Leningrad van 1981; Blaze, een documentaire van Ethan Hawke over de legendarische Texaan Blaze Fowley; The Violin Player, een Fins drama rond een viooldocente die verliefd wordt op een wel erg jonge student; Yesterday, een wereld waarin slechts één man de muziek van The Beatles kent en daar dan ook veel succes mee heeft.
Nog meer? Jawel, dit is nog niet eens de helft van alle muziekfilms: raadpleeg de website en de festivalkrant.

Live
Het Suikerzoet Filmfestival hecht grote waarde aan de vertoning van klassieke films uit de eerste jaren van de filmhistorie, de tijd van de cinema zonder geluid. Zoals destijds gebruikelijk, worden de films voorzien van livebegeleiding. Daan van den Hurk is directeur van het Nederlands Silent Film Festival en een belangrijk promotor van geïmproviseerde filmbegeleiding. Dit jaar neemt hij een echte klassieker onder handen: Faust (1926) van F.W. Murnau. Het is iedere keer weer verrassend hoe hij het stof (van een gedigitaliseerde versie) van een serieus oude film met live improvisatie wegblaast. Pianiste Maud Nelissen, specialiste op het gebied van het begeleiden van ’stomme films’, voorziet Les deux timides (1928) van René Clair van een muzikale omlijsting. Geert Bierling, de stadsorganist en stadsbeiaardier van Rotterdam én vaste gast bij het Suikerzoet Filmfestival, laat dit jaar zijn improvisatievermogen los op The General van en met Buster Keaton.

Cadeautje
Speciaal voor deze jubileumeditie vroeg de organisatie vier singer-songwriters ieder twee nummers te componeren bij door hen geselecteerde films. Tijdens het festival brengen Oliver Pesch, Lisa van Nes, Meneer van Dijk en Annabel Laura die nummers live ten gehore, maar om welke films het gaat blijft een verrassing. Wie zo’n optreden mist kan terecht op de website van Suikerzoet om de acht nummers gratis te downloaden. Een cadeautje van Suikerzoet vanwege deze jubileumeditie.

Voorafgaand aan de vertoning van het Poolse drama Cold War, zondagmiddag in St. Joris Doele, speelt het trio Makadu bijpassende muziek. Voor deze gelegenheid speelt het trio Poolse olksmuziek, die een belangrijke rol speelt in de film.

Zaterdagavond na 23.00 uur spelen Martel, Kers en Jansen in St. Joris Doele. Op hun repertoire staan chansons en levensliederen. Het trio speelt zijn favoriete Nederlandse en Franse liedjes, van Piaf naar Sonneveld met een flirt met Hazes. Een beetje Jazz met een Flamenco-tongval, gezongen in het Frans en in het Nederlands.

Laatste nieuws: vrijdagavond na 23.00 uur speelt singer-songwriter Meneer van Dijk in het Grand Café van het Wennekerpand.

Alle info en tijden vind je op www.suikerzoetfilmfestival.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden