College in gesprek over intimidatie in Schiedamse uitgaansleven

Schiedam - GroenLinks in Schiedam heeft zich aangesloten bij de wereldwijde campagne genaamd Ask for Angela waarbij de fractie bij het college heeft aangedrongen om met de horeca in gesprek te gaan over intimidatie in het uitgaansleven. 


Het College zegt toe om met de horeca in gesprek te gaan over intimidatie in het uitgaansleven. 'Voel jij je soms niet veilig tijdens het uitgaan omdat iemand handtastelijk wordt, je blijft lastigvallen of je intimideert? De wereldwijde campagne 'Ask for Angela' (afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk) zorgt dat je om hulp kunt vragen bij het horecapersoneel', aldus GroenLinks. 

Bijna de helft van de vrouwen en 10 procent van de mannen krijgt in het uitgaansleven te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. En het is lang niet altijd even makkelijk om uit zo'n onveilige situatie te komen. In heel veel steden op de wereld kun je met het codewoord 'Angela' discreet aan het barpersoneel doorgeven te worden lastiggevallen. Zo kan het personeel jou snel en onopvallend uit een onveilige situatie halen en de andere partij indringend verzoeken om op te donderen.

GroenLinks vraagt zich nu hardop af: 'Is dit nodig? Ja! In het televisieprogramma Make Holland Great Again (BNNVARA) van 27 augustus j.l. werd maar weer eens duidelijk gemaakt hoe groot het probleem is. In één weekend werden door verschillende groepjes jongeren twintig steden bezocht om het uitgaansklimaat van Nederland te checken. Onder de feestgangers bevond zich ook presentator Nellie Benner die op één avond in haar kruis werd gegrepen, op haar billen werd geslagen en betast bleef worden terwijl ze duidelijk 'nee' zei. En ook in Schiedam is uitgaan lang niet altijd veilig. GroenLinks Schiedam heeft daarom in de raadscommissie van 5 november het College verzocht om in contact te treden met de horeca-gelegenheden in Schiedam en met hun in gesprek te gaan over hoe de actie "Vraag naar Angela". Door middel van bijvoorbeeld posters en stickers met de tekst "Angela werkt hier" worden bezoekers (goed- en kwaadwillend) erop gewezen dat het barpersoneel op de hoogte is van het codewoord. Ook zou er onderzocht kunnen worden of en hoe bijvoorbeeld de BOA's een rol kunnen spelen in het veilig en snel verwijderen van problematische en intimiderende figuren, zodat de dader het niet het weekend erop vrolijk weer bij iemand anders probeert. GroenLinks Schiedam is erg blij met de toezegging van het College om deze campagne te bespreken met de Schiedamse horeca en houdt de voortgang scherp in de gaten.' 
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden