Schiedams 'Spikkelaasvarken' herleeft!

Schiedam - Dit bericht is ingezonden op www.nieuwestadsblad.nl. Iedere Schiedammer kan daar zelf een bericht met foto plaatsen! Roger Pluijm was getuige van het Spikkelaasvarken dat door Ton van der Horst in de pastorie basiliek werd aangeboden. Hieronder legt hij uit hoe het zit met deze Schiedamse traditie. 


'Oud-pâtissier en horeca-vakschool-examinator Ton van der Horst bakte weer zijn Schiedamse Spikkelaasbiggen, vanwege de vroegere traditie dat er op de Tweede Vrijdag van november de Varkensmarkt was.

Schiedamse bakkers bakten dan een zogenaamde  'spikkelaasvarken' en zetten dat in de etalage, waarvan je moest raden hoe zwaar het was. En zeg nou geen speculaas, het is: spikkelaas.

Van der Horsts plan om een groot varken te bakken, hangt af van een beschikbare spikkelaasvarkensplank, en die is er (nog) niet. Dit jaar wederom 'biggen'. Nu wat dunner gebakken; eerdere 'biggenedities' hadden nogal het volume van een flinke maaltijd. Oud-Vlaardings banketbakker Frans Hazenberg: "Ook dit jaar weer goede afbeet, niet te hard, niet te zacht."

Recente spikkelaasvarkens-herlevings-initiatieven, zoals die van het Stedelijk Museum en Jeneverie Rob van Klaarwater, verschuiven door de Van der Horst-traditie wat naar de achtergrond, zij het nog in kleine kring. Hoe het 'varkensproduct' breder gestalte zou moeten krijgen, daar wordt nog op geknord. Ook Bakker Ammerlaan had weer 'varkens' in 3 maten.'


 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden