Het Suikerzoetfestival pakt dit jaar groter dan ooit uit, met muziekoptredens maar vooral heel veel films uiteraard!
Het Suikerzoetfestival pakt dit jaar groter dan ooit uit, met muziekoptredens maar vooral heel veel films uiteraard! (Foto: )

Filmfestival Suikerzoet viert 15-jarig bestaan met mooie 'cadeautjes'

Schiedam - Wat 15 jaar geleden begon als filmpjes kijken in een huiskamer of kerk is nu uitgegroeid tot een vierdaags festival op 15 mooie historische locaties: het Suikerzoet Festival. 


door Frank Willemse 

Suikerzoet van 14 tot en met 17 november is een gratis festival met 130 speelfilms op locaties als Grote Kerk, Wennekerpand, of particuliere huizen en een brugwachtershuisje. Een cultureel festival met bezoekers uit de hele regio en waar de binnenstad horeca meelift met cocktails en maaltijden. Festivaldirecteur en initiatiefnemer Edwin Spek blikt terug en voorspelt dit jaar meer dan 10.000 bezoekers. "We begonnen als filmfreaks rond de Dam met eenvoudige ratelende filmprojectors in huiskamers of in de kerk daar'' Maar wie had kunnen denken dat 15 jaar later de hele stad bekend zou zijn met Suikerzoet op 15 locaties'', zegt Edwin Spek. Met elk jaar nieuwe speelfilms waar voor iedereen wel wat bijzit. Familiefilms, romantische of cultfilms als drama allemaal uitgezocht door Edwin Spek als programmeur en initiatiefnemer.

Elk jaar groeit het festival qua aantal films en nieuwe locaties. Was het eerst in de huiskamer met een gammele projector, inmiddels is Suikerzoet uitgegroeid tot een geoliede organisatie op historische locaties als Grote Kerk, Doelen of de Korenbeurs.

Bij een jubileum horen cadeautjes, vertelt de organisator die nog wil vermelden dat er zo'n dertig vrijwilligers meehelpen aan het evenement. Nieuw dit jaar is de Drilschuur op het Dirkzwagerterrein waar vroeger de stadswachten marcheerden en de schuur is omgetoverd tot een zaaltje met 300 zitplaatsen. Ook koffiehuis Zavor op de Hoogstraat doet mee en een verrassing is de Dorpskerk Kethel waar Suikerzoet ook Schiedam Noord wil laten genieten met dit keer een nieuwe Laurel en Hardy-film.

Nog een cadeautje zijn de optredens van een viertal singersongwriters tijdens of vooraf muziekfilms zoals Queen, Elton John of Space Oddity van David Bowie. Optredens speciaal bij stomme films die later ook op internet te horen zijn, vertelt 'filmgek' Edwin Spek thuis in Schiedam. Hij begon op zijn 7e met zijn eerste projector filmpjes te draaien voor zijn buurvriendjes. Die hobby ontspoorde met een zolder vol films en projectie apparaten. In 2004 besloot hij samen met Gerard Sparla (Schiedams filmhuis) om vertoningen te geven rond de Dam en op historische locaties. Dat festivalletje werd elk jaar groter met als thema Suikerzoet, dus met een zoet maar ook zuur kantje.

Klappers op dit drie dubbele lustrum zijn Downtown Abbey als opening in de Grote Kerk, Rocketman vrijdag in de Drilschuur, de nieuwe Woody Allen en A star is born met Lady Gaga in de Westvestkerk. Maar ook cultfilms zoals de prijs Zilveren Traan waar korte films een publieksprijs winnen. En voor wie de hele dag film kijken niet genoeg is die kan 's avonds dansen op verschillende afterparties.

Kijk voor alle informatie op www.suikerzoetfestival.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden