Foto:

Column: Klare taal

SCHIEDAM - In zijn nieuwe column houdt advocaat Joop Hardam een pleidooi voor 'klare taal'.

In 2003 hadden twee slimme architecten uit Tokio genoeg van te lange en oersaaie presentaties. Zij vonden het allemaal maar prietpraat. Verfrissende ideeën en producten of oplossingen voor moeilijke problemen konden een stuk sneller en beter onder de aandacht worden gebracht. Hiervoor werd een concept bedacht genaamd Pecha Kucha, sindsdien over de hele wereld populair. Creatief en het to the point zijn werd daarbij tot ware kunst verheven. Tijdens een presentatie van slechts een kleine 7 minuten voor ongeveer 14 a 15 deelnemers worden in vlot tempo 20 afbeeldingen getoond, voorzien van een korte toelichting.

Over het algemeen praten en schrijven advocaten graag en veel. Dat gebeurt lang niet altijd even handig en is vaak onnodig. Zelf heb ik daar ook wel eens moeite mee. Aan woorden en zinnen voor een tweewekelijkse column of een processtuk bij de rechter bijvoorbeeld geen enkel gebrek. Het kort en bondig opschrijven plus de aandacht vast houden zonder daarmee af te doen aan de kern van het verhaal, is een stuk lastiger. Uiteindelijk gaat het er veel meer om of een boodschap voldoende wordt begrepen.

Sommige rechtszaken kunnen op het eerste gezicht behoorlijk ingewikkeld lijken. Het is echter maar net hoe een rechter hiermee omgaat. Bijna alles is in gewone mensentaal uit te leggen, maar de verleiding is groot om juridisch jargon te blijven gebruiken. In de praktijk schort het daar nog wel eens aan. Dan worden er ouderwetse en moeilijke woorden gebruikt door een stoffige rechter in een uitspraak (vonnis). Tegelijkertijd past deze onbegrijpelijke taal dan helemaal niet bij de mensen waar de uitspraak voor is bedoeld.

Rechter Joyce Lie van de Rechtbank Oost-Brabant had al jaren geleden door dat het zo niet werkt en is met de moderne tijd meegegaan. Zij vertelt iedere dag op Twitter boeiend over haar werk. Daarmee laat ze zien dat veel rechtszaken interessanter zijn dan menigeen denkt. Ook dat ze ons allemaal aangaan. Haar missie en bijna heilige oorlog als ambassadeur van het gebruik van heldere taal is om de rechtspraak voor iedereen toegankelijk te maken. Samen met andere leden van de werkgroep Klare Taal bedacht ze in 2017 een fraaie prijs, namelijk de Klare Taalbokaal voor het duidelijkst geschreven vonnis van het jaar.

In het begin waren veel rechters nog wat voorzichtig en huiverig om hieraan mee te doen. Sindsdien zien gelukkig steeds meer rechters in dat het van belang is om een uitspraak in begrijpelijke taal uit te leggen zonder lange bijzinnen. Een prima ontwikkeling. Uitspraken worden eerder begrepen en geaccepteerd. Wanneer rechters iets meer tijd nemen voor de opbouw en structuur van een uitspraak, draagt dat bij aan het vertrouwen in de rechter.


Reacties? hardam@mhz-advocaten.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden