Vrijwilliger Hans Brinkman toont het kussen, dat hij als steuntje in de rug zojuist van burgemeester Lamers heeft gekregen.
Vrijwilliger Hans Brinkman toont het kussen, dat hij als steuntje in de rug zojuist van burgemeester Lamers heeft gekregen. (Foto: )

Stichting Meridia krijgt kussentje als steuntje in de rug

Schiedam - Onbekend maakt onbemind. Als dat waar is, zou het omgekeerde ook wel eens het geval kunnen zijn. Bekend maakt bemind. Het is al tien jaar het streven van Stichting Meredia om nieuwkomers in Schiedam een warm welkom te heten, zodat ze tenminste bij een aantal inwoners bekend raken.


(door Kor Kegel)

Voor de nieuwkomers – vluchtelingen, statushouders – geldt hetzelfde. Ze zijn nieuw in een compleet andere cultuur en dat gaat gepaard met hoop en verlangen, verandering, maar ook met ontheemdheid en het gevoel verloren te raken in een vreemde maatschappij. Ze vinden een eerste houvast bij de Schiedammers die ze welkom heten. 

Overigens, over het thema hoop contra heimwee laat Joke Bakker-Jansen in OpenArtExchange aan de Hoogstraat 85 een intrigerende tentoonstelling zien: 'New World' – nog tot en met dit weekend te zien. Over het verlangen naar wat was (de oude wereld) en het verlangen naar wat komen gaat (de nieuwe wereld). Grote delen van de wereld zijn op drift en bij OpenArtExchange reflecteren kunstenaars op wat het doet met nieuwkomers, achterblijvers en de ontvangende gemeenschap.

Schuin aan de overkant, in het Stedelijk Museum Schiedam aan de Hoogstraat 112, vierde Stichting Meredia zaterdag haar tienjarig bestaan. Een feest met een thema: verbinden, loslaten en opnieuw verbinden. Ook hier het besef dat ontheemdheid vergezeld gaat van nieuwe deuren die open gaan. Dat verdriet en teleurstelling hand in hand kunnen gaan met nieuwe vriendschappen. Dat is de doelstelling van Meredia: dat nieuwkomers een nieuwe stabiliteit vinden in een open relatie met de ontvangende samenleving.

Initiatiefneemster van Meredia was in 2009 de Schiedamse Rita van der Eijk-Lamein. Ze vertelde de aanwezigen in het museum over de vele activiteiten die Meredia sindsdien heeft gehouden om nieuwkomers en gevestigde inwoners met elkaar in contact te brengen. Echt op allerlei manieren. Met sport en cultuur, met dialoog, met samen eropuit gaan. Burgemeester Cor Lamers bedankte Rita voor haar inzet voor de oude en nieuwe Schiedammers. Hij vindt het fantastisch hoe Meredia in samenwerking met de Manifestgroep Schiedam alle vluchtelingen en statushouders een warm welkom biedt. De vrijwilligers laten zien hoe het ook kan. Niet xenofoob zijn, niet klagen over een invasie van vreemdelingen, maar samen een betere wereld opbouwen.
Lamers had een symbolisch geschenk. Zelf had de burgemeester een paar jaar geleden op de Dag van de Rechten van de Mens (10 december) een kussen ontvangen. Een kussen, als steuntje in de rug. Dat kussen reikte Lamers nu uit aan Hans Brinkman en Vesna Arapovic die beiden als vrijwilliger van Meredia veel betekenen voor de saamhorigheid onder oude en nieuwe Schiedammers, maar zelf ook wel eens een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

De genodigden kregen zaterdag een rondleiding langs 'Modest fashion', een tentoonstelling die de ontwikkeling van en de vrijheid in kledingkeuze in het Midden-Oosten laat zien – en hoe zich dat ook in Europa heeft verspreid. Een scala aan kleuren! Schitterende ontwerpen! Alle aanwezigen hebben meegewerkt aan activiteiten van Meredia en het was – logisch – een gevarieerde groep met uiteenlopende culturele achtergronden.

Ze werden verrast met een theatervoorstelling, geschreven door de jonge Lisa Meijer en Martijn Gijsen, die in het jaar 2050 een strijd situeren tussen de Mono's en de Dia's. De Mono's zijn op zichzelf gericht, communiceren uitsluitend via social media en zijn sociaal negatief gestemd en gedesinteresseerd. De Dia's bepleiten het belang van dialoog, ze luisteren, accepteren elkaar en hebben wél interesse. Maar als de Mono's de Dia-waarden stelen, dreigen de Dia's ook egocentrisch te worden.

Tegelijk worden de Mono's aangestoken met een positief mensbeeld. En zo vinden beide groepen elkaar. Per saldo 'meer dia' dus. De voorstelling van Lisa en Martijn vormde een geslaagd aanloopje naar de gezamenlijke maaltijd, klaargemaakt door Schiedammers uit Syrië, Iran, Turkije en Nederland. Het plezier en enthousiasme tijdens de maaltijd weerspiegelde precies waar Meredia al tien jaar voor staat.

 

(Met dank aan Ineke van den Boom)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden