Foto: Jan van der Ploeg

Port of Schiedam-bikes voor sportieve ‘last mile’ naar je werkplek

Schiedam - Op dinsdag 5 november vond een mobiliteitsavond plaats voor bedrijven gevestigd in de Schiedamse haven. Tijdens deze avond werd informatie gegeven over vervoersmogelijkheden binnen het havengebied. Ook werden ideeën opgehaald voor de nieuwe mobiliteitsvisie van de gemeente. Wethouder Jeroen Ooijevaar sprak zijn waardering uit voor drie bedrijven die sinds oktober van dit jaar gezamenlijk 50 deelfietsen inzetten: Damen Shiprepair & Conversion, Huisman Equipment en Klasmann-Deilmann.

Met het deelfietsenplan, de 'Port of Schiedam-bikes', kunnen medewerkers de laatste afstand overbruggen tussen het openbaar vervoer en hun werkplek. Ook gebruiken zij de fietsen voor korte ritjes binnen het havengebied of naar het centrum van de stad. In oktober jl. is de gemeente in samenwerking met X-Bike een proef gestart met deelfietsen voor bedrijven in het havengebied.

De 'last mile' is een uitdaging waar veel bedrijven in de haven mee kampen. Veel bedrijven in het gebied zijn slecht bereikbaar voor medewerkers die met het openbaar vervoer komen. Wethouder Ooijevaar waardeert daarom de inzet van de drie bedrijven die deze proef mogelijk maken: "Deze oplossing verlicht zowel de verkeersdruk als de parkeerdruk in de haven op een duurzame manier. We hopen op deze manier meer bedrijven te motiveren om deelfietsen in te zetten."

Mobiliteitsaanpak in de haven

Een vernieuwde mobiliteitsaanpak is een hot item in de haven. Tijdens het Stadserf Havenontwikkeling eerder dit jaar kwamen werkgevers uit de haven massaal af op de deelsessie over mobiliteit, waar zij samen keken naar nieuwe oplossingen. Zo zetten bedrijven gezamenlijk een pendelbus in om medewerkers van station Schiedam Centrum naar hun werkplek te brengen. Ook kijken zij naar de mogelijkheden van vervoer over water.

Duurzame oplossing

Wethouder Jeroen Ooijevaar ziet nog voldoende kansen voor samenwerkingen binnen het havengebied: "De bedrijven in de Schiedamse haven werken al op veel gebieden samen. Wij hopen dat ze de handen ook ineen weten te slaan voor de inzet van duurzame mobiliteitsoplossingen, zoals deze deelfietsen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden