De Britse filmdiva Maggie Smith in Downton Abbey, de openingsfilm van het vierdaagse festival.
De Britse filmdiva Maggie Smith in Downton Abbey, de openingsfilm van het vierdaagse festival. (Foto: Focus Features)

Extra feestelijke editie Suikerzoet Filmfestival in Schiedam

Schiedam - Dit bericht is ingezonden op www.nieuwestadsblad.nl. Iedere Schiedammer kan daar zelf een bericht met foto plaatsen! Het Schiedamse Suikerzoet Filmfestival groeit ieder jaar groter en kent komende editie weer nieuwe locaties.


Vijftien jaar Suikerzoet Filmfestival in Schiedam. Begonnen als een bescheiden festival voor een paar honderd liefhebbers, uitgegroeid tot een volwassen evenement met vorig jaar ruim 10.000 bezoekers van binnen en buiten de stad. De extra feestelijke vijftiende editie, van 14 tot en met 17 november, gaat gepaard met een nieuwe website en een nieuw logo. De films worden vertoond op vijftien historische en verrassende plaatsen in Schiedam en de toegang is gratis.

Het vierdaagse festival is minder zoet dan bij de eerste editie. De programmering omvat een brede doorsnede uit het filmaanbod van de laatste twee jaar, van musicals als A Star is Born tot en met heftig drama als Boy Erased. Op het programma staan twee klassiekers met livemuziek: Faust, (1926) met Daan van den Hurk op piano en Les deux timides (1928) met pianobegeleiding door Maud Nelisse, beiden op vrijdagavond in ’t Huis te Poort.

Zilveren Traan
De openingsfilm op donderdag 14 november is Downton Abbey, met onder andere de Britse diva Maggie Smith. Zij is in goed gezelschap: voorafgaand aan de voorstelling in de Grote Kerk wordt het festival geopend door Cor Lamers, burgemeester van Schiedam. Diezelfde avond rijkt hij tevewns wordt de prijs voor de beste korte film uitgereikt, de Zilveren Traan.

Het SZFF biedt dit jaar extra veel muziek, waaronder een Poolse band en een aantal singer-songwriters. Meer details daarover volgen later. Als vanouds haakt de horeca in de Schiedamse binnenstad aan bij het Suikerzoet Filmfestival, met speciale menu’s en feestjes tot ver in de nacht.

Het festival is trots op een aantal nieuwe locaties. Dit jaar voor het eerst zijn we present in Schiedam-Noord, in de oude Dorpskerk in Kethel. De Drilschuur is een voormalig exercitiegebouw van schutterij Sint Joris Doele. Koffiehuis Zavor Schiedam is het oudste woonhuis van de stad en vormt de achterkant van het Jenevermuseum.

Ruim twintig ondernemingen maken het festival financieel mogelijk. Organisatorisch leunt het Suikerzoet Filmfestival zwaar op ongeveer honderd vrijwilligers.

Alle films zien is onmogelijk: in vier dagen tijd verschijnen er zo’n honderd speelfilms op de schermen. Speciale aandacht is er voor de korte film. Veel vertoningen worden voorafgegaan door kort werk. Alle korte films zijn daarnaast te zien in het Wennekerpand. Daarnaast is er een speciaal programma voor kinderen in samenwerking met De Kleine Ambassade.

Info: www.suikerzoetfilmfestival.nl

Meer berichten