Voor even terug in de schoolbank.
Voor even terug in de schoolbank. (Foto: Bart Bos )

Terug naar de Gorzenschool

Schiedam - Dit bericht is ingezonden op www.nieuwestadsblad.nl. Iedere Schiedammer kan daar zelf een bericht met foto plaatsen! Bart Bos ging naar een expositie over de Gorzenschool en merkte dat de goed bezochte tentoonstelling vol nostalgie ook door veel niet-Schiedammers werd bezocht.


“Valt nog niet mee, schrijven met een kroontjespen”, is de reactie van een bezoeker aan de expositie over de voormalige Gorzenschool aan de Dwarsstraat. Eenieder mocht plaats nemen in de replica van een oude schoolbank en met de kroontjespen een reactie plaatsen in het klaarliggende schrift wat iets moeilijker bleek dan Whatsapp berichtjes typen op de smartphone. Voor meeste bezoekers was het dan ook een halve eeuw of langer geleden dat zij in de schoolbanken zaten en een kroontjespen in handen hadden gehad.

De expositie in het pand van de bewonersvereniging aan de Lelystraat was een initiatief van wijkbewoner en oud-leerling van de Gorzenschool, Henk Burggraaf. Als geboren en getogen Gorzenees heeft Henk een passie voor de historie van Schiedam en dan met name de Gorzen. Een groot deel van zijn leven heeft hij besteed aan het verzamelen van foto’s en prentbriefkaarten van Schiedam. Met zijn zelf opgedane kennis weet Henk precies te vertellen welk winkeltje waar in de Gorzen heeft gezeten of wie er waar hebben gewoond.

De expositie over de Gorzenschool trok meer belangstellenden dan Henk had verwacht, zelfs van ver buiten Schiedam kwamen oud-leerlingen een kijkje nemen naar de oude schoolfoto’s en herinneringen ophalen met medeleerlingen over hun schooltijd. Speciaal voor de expositie had Henk eigenhandig een exacte kopie van een schoolbank nagemaakt uit de schoolperiode van de meeste bezoekers.

Vol bewondering was iedereen over de door Henk op schaal nagebouwd model van de Gorzenschool. Alles klopte precies, de lokalen, de tafeltjes, het gymlokaal. Middels afneembare daken kon men een kijkje in het verleden nemen en vertellen aan welke tafel zij hebben gezeten. Aap, Noot, Mies, Mecanno, knikkers, oude schoolplaten, Henk had het allemaal meegenomen om voor een middagje de kindertijd van oud-leerlingen weer te laten herleven, met het verschil dat de leerlingen het nu niet erg vonden om nog even na te blijven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden