Friese boerin Minke van Wingerden bij haar roodbonten.
Friese boerin Minke van Wingerden bij haar roodbonten. (Foto's: Frank Willemse)

Koeien op het water? 'Jahoor, ze hebben het prima naar hun zin!'

Schiedam/Rotterdam - Roodbonte koeien op het water? Hebben die gaan last van zwalkende zeebenen? Nee hoor, vertelt Friese boerin Minke van Wingerden vol trots, ze hebben het prima naar hun zin. Sinds mei drijft er op nog geen honderd meter van de grensflat van Schiedam een koeientuin op het water. De eerste floating Farm of drijvende boerderij waar dagelijks geïnteresseerden uit de hele wereld komen kijken of dit een oplossing is voor het wereld voedsel probleem. Alles zelfvoorzienend en dichtbij huis.
 
(Foto: Frank Willemse)

De roodbonte koeien hebben het naar hun zin, vertelt Minke vol trots. Ze hebben een glanzende huid en zorgen voor dagverse melk. Niks bijzonders toch? Jawel, want zij staan sinds mei midden op het water van de Merwehaven op de grens tussen Rotterdam en Schiedam. De eerste floating farm of drijvende boerderij waar dagelijks geïnteresseerden uit alle windhoeken komen kijken of dit een oplossing is voor het wereldvoedselprobleem. Alles zelfvoorzienend en dicht bij de huis.

Zo'n 35 koeien staan er dus rustig te herkauwen Hebben ze dan geen zeebenen? Nee, legt Minke uit, deze koeien kunnen er tegen om op een stabiel platform te staan. En hier worden ze prima verzorgd met high tech apparatuur als melkrobots, borstels om tegen te schuren en loopplanken naar het grasveldje voor de drijvende ponton.
Alles gaat er 'circulair' wat zoveel betekent dat het voedsel van dichtbij komt en hergebruikt wordt. Zoals restproducten waaronder het gras uit het Feyenoord-stadion, zemelen van de Schiedamse molens of restproducten van bierbrouwerijen. Dit moet de toekomst zijn voor overbevolkte urbane gebieden en steden als Singapore, New Orléans of Jakarta. Zodat voedsel en de melk rechtstreeks uit de omgeving komt en biologisch verantwoord geproduceerd wordt. Circulair betekent ook dat de stroom wordt opgewekt met zonnepanelen en de mest wordt verwerkt tot tuinaarde voor het balkon. En voedsel komt van dichtbij zonder vervuilend vervoer.

Deze experimentele drijvende boerderij is zonder subsidie opgezet door idealistische, maar ook commerciële sponsoren en moet als oplossing gaan dienen voor onze overbevolkte wereld. Nu nog klein van opzet, een ponton van 27 bij 27 meter, maar straks wellicht ook grootschalig rond grote steden waar minder grond is om te boeren. Dat de floating farm een succes is, bewijzen de groepen buitenlanders uit heel de wereld die dit experiment met verbazing komen bekijken.

Maar ook de gewone Schiedammer kan een kijkje nemen of de koeien het naar hun zin hebben. En er is voor de liefhebber rauwe melk te koop in natuurlijke petflessen.

Elke vrijdag en zaterdag kun je zelf zien hoe de koeien met namen als Clazina. Geertruida of Annabel maar ook gesponsorde koeien als Bella Ciao, Cash Cow of Susstainabetty het maken op de drijvende boerderij.

Meer weten over de drijvende boerderij? Kijk op www.floatingfarm.nl

Meer berichten