Voor meer ideeën komt u op koopavond even naar het Energiecafé op de Hoogstraat. Dan krijgt u advies op maat.
Voor meer ideeën komt u op koopavond even naar het Energiecafé op de Hoogstraat. Dan krijgt u advies op maat. (Foto: )

'We zitten al midden in de klimaatverandering'

Schiedam - Wanneer ik mensen spreek over klimaat of duurzaamheid zijn nog steeds de meest gehoorde associaties: energiebesparing en zonnepanelen. Niet gek want blijkbaar spreken deze voorbeelden het meest tot de verbeelding.


(door D. Ammert)

Energie besparen doen we al vrij lang dankzij isolatie van huizen en gebouwen. En zonnepanelen kennen we ook al langer, maar om die op je eigen dak te hebben en daarmee gratis energie uit de lucht te halen, geen wonder dat zoiets aanspreekt. Waarom de onlangs gehouden klimaatmars toch zo'n succes was vraag je dan af. Iedereen in Den Haag zal het je kunnen vertellen: het gaat niet snel genoeg. We zitten al midden in de klimaatverandering. En energie besparen is niet het enige wat moet gebeuren. Misschien kent u ook de sceptici, die verklaren dat het allemaal onzin is en overdreven wordt. Dat het klimaat altijd verandert. Niet zo vreemd: Nederlanders zijn het zelden eens. Zelfs als Oranje kampioen wordt is er een en ander op te merken. In zekere zin is dat niet erg. We kunnen zaken van meerdere kanten bekijken. Anders wordt het wanneer we alleen nog voor het eigen gelijk gaan. Dan wordt niemand meer gehoord.

Den Haag was te klein voor alle demonstranten. Er moest eerder begonnen worden met lopen, omdat het verzamelplein overvol was. En dat op een dag waarop gewerkt moest worden. Hoe nu verder, want om de veranderingen in het klimaat in de hand te houden, moet er echt iets veranderen. Dat zal voor iedereen anders zijn. Feit is dat de herfst intussen begonnen is en we de zon minder gaan zien. Voor mensen met een kleine portemonnee is het goed om plaatsen waar het tocht, dicht te maken, een irritante koudebron. Nu de CV nog uit is, kan misschien voor een paar euro radiatorfolie geplaatst worden. En natuurlijk vervangt u de ouderwetse gloeilampen door de zuinige Leds. Kostten die oude een euro per stuk, de Leds misschien 2 euro maar dan bespaar je 80% van je stroom en je hoeft ze nooit meer te vervangen. Voor meer ideeën komt u op koopavond even langs bij het Energiecafé op de Hoogstraat. Dan krijgt u advies op maat.

Kijk voor meer informatie op www.energiekschiedam.nl 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden