Foto:

Aandacht voor duurzame ontwikkelingen in Schiedam!

Schiedam - Schiedam besteedt donderdag 10 oktober uitgebreid aandacht aan duurzame ontwikkelingen. Tijdens deze Dag van de Duurzaamheid staan de 'Global Goals' centraal. Dat zijn duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Overdag lezen wethouders en raadsleden over dit thema voor op verschillende basisscholen. De dag wordt afgesloten in wijkcentrum De Erker met een aantal workshops op het gebied van duurzaamheid. Daar wordt ook de Green Deal ondertekend, waarmee onderwijsorganisatie Primo en de gemeente afspreken dat de gebouwen van Primo, net als De Erker zelf, worden voorzien van zonnepanelen. 


Ook kinderen worden betrokken bij het onderwerpduurzaamheid. Daarom lezen de wethouders Jeroen Ooijevaar en Duncan Ruseler, een aantal raadsleden en gemeente ambtenaren voor uit een verhaal 'Sem en Saar geven positieve energie' over de 7 Kinder Global Goals aan 22 groepen op Schiedamse basisscholen. Deze 7 Kinder Global Goals worden in het avondprogramma vertaald naar de 17 'volwassenendoelen'.  

De 17 duurzaamheidsdoelen zijn de opvolgers van de millenniumdoelen en moeten een eind maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering in 2030. Green Deal Wijkcentrum De Erker in Schiedam-West is de afgelopen tijd ingrijpend gerenoveerd. Daarbij is men zo duurzaam mogelijk te werk gegaan. Voor onderwijsorganisatie Primo, dat een gebouw gebruikt dat grenst aan De Erker,was dit de aanleiding om hierop aan te sluiten.

Donderdagavond ondertekenen Peter Jonkers, directeur van Primo, en wethouder Marcel Bregman de 'GreenDeal'. Daarmee spreken zij af dat de gebouwen van Primo worden voorzien vanzonnepanelen. Ook het dak van De Erker krijgt zonnepanelen. 

Schiedammers kunnen kennismaken met een verschillende aspecten van duurzaamheid tijdens een aantal workshops. Belangstellenden zijn vanaf 19.00 uur van harte welkom in De Erker om deel te nemen aan de workshops.Informatie hierover staat op de website van de gemeente Schiedam. De workshops worden verzorgd door een groot aantal organisaties, die op verschillende manieren bezig zijn met duurzaamheid. De onderwerpen variëren dan ook van slimmer omgaan met afval tot het milieuvriendelijk kweken van oesterzwammen.Ook duurzame educatie, energiecoaches, omgaan met water en de plannen voor het verduurzamen van Zwembad Zuid komen aan bod. Servicepunt Woningverbetering geeft informatie over energiebesparing. 

Tijdens de avond in De Erker gaan ook de eerste wensen en dromen in de Schiedamse 'tijdcapsule'. De tijdcapsule wordt in de volgende 12 maanden op rondreis door de stad verder gevuld met persoonlijke wensen en dromen van kinderen, ondernemers, wetenschappers, initiatiefnemers, raadsleden,college en ambtenaren. Op de Dag van de Duurzaamheid 2020 wordt de Schiedamse tijdcapsule gekoppeld aan de landelijke tijdcapsule van VNG Internationaal.

Alle info op www.schiedam.nl
 

Meer berichten