Nathalie Lans promoot samen met Corry Nolet het festival MusicDistillery, ditmaal van vrijdag 11 tot en met zondag 13 oktober.
Nathalie Lans promoot samen met Corry Nolet het festival MusicDistillery, ditmaal van vrijdag 11 tot en met zondag 13 oktober. (Foto: )

MusicDistillery is zeer Schiedams én internationaal tegelijk!

SCHIEDAM – Nathalie Lans is er voor de derde keer in geslaagd een muziekfestival te programmeren, dat kleinschalig van opzet is en toch drie dagen swingt. En dat zeer Schiedams is en toch, of dus, heel internationaal. MusicDistillery is een bijzonder evenement.


(Door Kor Kegel)

MusicDistillery vindt vanaf vrijdag 11 oktober weer plaats op het terrein van Nolet Distillery aan de Buitenhavenweg. Al sinds 1691 stookt Nolet jenever in Schiedam. Nathalie Lans heeft als Schiedamse ondernemer MusicDistillery bedacht en is nu voor de derde keer met haar muziekbedrijf NL verantwoordelijk voor de programmering en communicatie in opdracht van Stichting Jazzpodium Waterweg.
Samen met Frans van Krugten, Enno Lobo en Rob Roskam streeft Nathalie Lans naar een broedplaats waar muzikanten en publiek samen in hun muziekbubble stappen en na afloop samen gezellig een Schiedams drankje doen.

Ze zegt: "Met elkaar laten we zien dat er mooie producten van Schiedamse bodem komen: een distillaat van creativiteit en kwaliteit. Een muziekdistillaat dat Schiedam op de kaart zet. We doen het voor de Schiedammers, maar zeker ook voor mensen buiten de stads- en landsgrenzen. Ik ben er dan ook trots op dat we al sinds de tweede editie een brand event voor de gemeente Schiedam zijn.''

"Evenals Nolet promoot ik persoonlijk mijn geboortestad in het buitenland en met name in Amerika,'' zegt ze. Ze draagt bij aan een speciale band tussen Schiedam en New Orleans, Louisiana. "Iedereen weet dat NOLA de bakermat van de muziek is", zegt Nathalie. "Maar het is meer dan dat. Met mijn collega Eva Winkelman reis ik voor mijn andere bedrijf FreeLans veel en zo waren we vorig jaar december ook in New Orleans. In eerste instantie niet voor de muziek, maar voor de maritieme business. FreeLans maakt namelijk internationale magazines voor de maritieme sector. In New Orleans bezochten we reders en de Work Boat Show. Natuurlijk gingen we daarnaast voor NL Kwadraat naar concerten en spraken we er met onbekende en bekende artiesten.''

"Maar wat ons ook opviel, is dat veel mensen in de maritieme wereld muziekliefhebbers zijn. En is het niet zo dat Schiedam naast een jenevergeschiedenis ook een rijke maritieme geschiedenis heeft? Muziek, maritiem, jenever, het lijkt wel een drie-eenheid.''

Geïnspireerd gingen Nathalie en Eva terug naar Nederland, met op zak de nieuwe contracten die ze met artiesten hadden getekend voor MusicDistillery in Schiedam. En met een nieuwe klant voor FreeLans: de Rotterdam Offshore Group, die ze in New Orleans leerde kennen. Grappig: op de wereldkaart zitten ze vlak bij elkaar. Trek vanuit de Lange Nieuwstraat in Schiedam een rechte lijn over de Nieuwe Maas en Heijplaat heen en je komt bijna uit op Pier 4 in de Waalhaven, waar de ROG zit. "We kwamen daar dus in New Orleans achter,'' zegt Nathalie. ,,Het was hilarisch. We voerden het gesprek de eerste minuten in het Engels…''

William Piper uit New Orleans is master of ceremonies van MusicDistillery. "Wij waren onder de indruk van zijn performance als MC Piper in de legendarische Bourbon Street, maar ook van zijn veelbelovende DNA-onderzoek als aankomend professor. Zulke ontmoetingen met gepassioneerde mensen staan symbool voor MusicDistillery'', zegt Nathalie.

En zo komt het dat artiesten van wereldfaam op 11, 12 en 13 oktober in Schiedam optreden. Overigens niet alleen Amerikaanse artiesten. Ook topmuziek uit bijvoorbeeld Lagos met de Nigeriaanse trompettist Etuk Ubong als rijzende ster. Op het programma staan Candy Dulfer, Massada, MC Piper, Carolina Dijkhuizen met Gare du Nord, Ellen ten Damme, DJ Cross... namen die er niet om liegen. Een distillaat van muziekstijlen, bewust niet opgezet als een groot festival, want daar heeft Nederland er al voldoende van, maar in de setting van een soort undergroundclub met verrassende ontdekkingen.

Vrijdag staat in het teken van New Orleans, zaterdag draait het om soul en funk met een live Donna Summer-show van Gare du Nord starring Carolina Dijkhuizen. Dan herleven de discoparty's van een halve eeuw geleden. Vervolgens een wereldprimeur, want DJ Cross maakte voor MusicDistillery een speciale set, Full Force door het muzikale verleden. Massada stond al langer op het verlanglijstje. Nathalie is trots dat deze latin rockband MusicDistillery afsluit. Ellen ten Damme wist ook tijd vrij te maken om in Schiedam op te treden met haar nieuwe show met chansons van Charles Aznavour, Françoise Hardy, Edith Piaf en Josephine Baker.

Het volledige programma vind je op www.musicdistillery.nl

Meer berichten