'Rattenoverlast wordt komende jaren alleen nog maar veel erger...'

Regio - Overal in onze regio zetten overheid en burgers zich in om de overlast van ratten aan te pakken. Met voorlichting, bestrijding en natuurlijk vooral door minder eten op straat te gooien. Maar het wordt alleen maar erger....

De overlast door ratten zal de komende jaren sterk verergeren en qua omvang mogelijk vergelijkbaar worden met de overlast door de eikenprocessierups, zo lezen we bij onze collega's van ad.nl. Er is grootschalig onderzoek nodig naar het gedrag van het beest om beter te kunnen voorspellen waar en wanneer ratten opduiken en om ze beter te kunnen bestrijden. 

"Ik verwacht dat de rattenplaag echt veel erger wordt", stelt onderzoeker Bastiaan Meerburg van de Wageningen Universiteit, tevens directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). Hij zegt bij het AD: "Nederland wordt steeds dichter bevolkt en de reinheid en properheid van de jaren zestig en zeventig neemt af. Ook zie je dat er veel meer migranten zijn die andere gewoontes hebben als het gaat om omgaan met voedsel."

En waar afval is, daar zijn ratten. "Daar komt nog bij dat gemeenten steeds minder investeren in het onderhouden van de buitenruimte. Zo creëer je vanzelf de situatie dat je meer overlast krijgt." Ook een probleem is dat het gebruik van rattengif steeds meer aan banden wordt gelegd en binnenkort zelfs verboden.

"Op stadsniveau is het best ingewikkeld om precies in beeld te krijgen hoe je het best kunt inspelen op de aanwezigheid van de rat. Je moet als het ware het ritme van de stad bepalen om te weten hoe je het beste kunt ingrijpen." Zo is het bijvoorbeeld verstandig om meteen na een markt of festival achtergebleven voedsel op te ruimen. "Maar je moet bijvoorbeeld dus ook kijken waar er tijdens een stapavond een half opgegeten broodje falafel wordt neergegooid. En bijvoorbeeld sensoren ontwikkelen waarmee je snel kunt zien waar ergens een riolering is verzakt, omdat je weet dat daar veel ratten voorkomen."

Het RIVM komt eind dit jaar met een evaluatie van de rattenbestrijding door gemeenten. De meest voorkomende ziekte die mensen kunnen oplopen door de rat is de ziekte van Weil, die kan zorgen voor hoge koorts en lever- en nierproblemen. 

Lees het volledige verhaal op ad.nl!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden