De Hoogstraat in hoogtijdagen, dé winkelstraat en het hart van de stad met beroemde winkels.
De Hoogstraat in hoogtijdagen, dé winkelstraat en het hart van de stad met beroemde winkels.

Nieuwe stenen, trappetjes en groen voor Hoogstraat

Schiedam - Met nieuwe straatstenen, trappetjes en groen wil wethouder Bregman de Hoogstraat net zo aantrekkelijk maken als de Lange Haven. Volgens hem is de Hoogstraat – hoewel geen uitsluitend winkelstraat meer - dan een aantrekkelijk woon-, winkel- en toeristengebied voor jonge, hoog opgeleide gezinnen. En de ouderen dan? Zijn die nog welkom, sneerde menig raadslid over zijn herinrichting Hoogstraat.


(door Frank Willemse)

De Hoogstraat zit in de lift. Het tij is gekeerd en de leegstand gaat spectaculair naar beneden. Dat vertelde wethouder Marcel Bregman (D66) aan de gemeenteraad naar aanleiding van zijn plannen om de Hoogstraat opnieuw in te richten. De Hoogstraat is weliswaar geen exclusieve 'koopstraat' meer, door vermenging met woonhuizen, horeca en toeristen komen er duidelijk wel meer bezoekers. Daarom wil de wethouder de Hoogstraat opfrissen met nieuwe straatstenen, meer groen en zelfs trappetjes en kunst die de eens zo belangrijkste winkelstraat meer cachet en leefbaarheid moet geven. Het dijkgevoel – de Hoogstraat is een dijk - moet worden benadrukt met treden of trappetjes die de afrollen accentueren. Zoals de afrol Broersveld, naar Lange Achterweg en die naar de Grote Markt.  

De herinrichtingsplannen van de Hoogstraat riep ook de nodige weerstand op. De architect komt duidelijk niet uit Schiedam, zo sneerde de PvdA (mevr. Zwang). Maar ook andere raadsleden plaatsten vraagtekens, bijvoorbeeld bij de nieuwe trappetjes die als nodeloze drempels voor ouderen kunnen worden gezien.

Dat de focus meer op jonge en hoogopgeleide gezinnen moet komen was nog een punt van kritiek. Worden ouderen niet weggejaagd? Nee, volgens Bregman is iedereen welkom en zijn de drempels gemakkelijk te omzeilen. Dat met de herinrichting veel geld is gemoeid, baarde menig raadslid zorgen. Tegenstanders als Reuderink van Ouderen Partij Schiedam (OPS) en Rose van LOS (Lokaal Onafhankelijk Schiedam) spraken hun zorgen uit. Laatstgenoemde, geboren op de Hoogstraat, zag inmiddels al vijf keer nieuwe stenen in de straat komen.

De gemeente zegt komende tijd te willen gebruiken voor het uitwerken van de plannen en hoopt in februari te starten. Uitgangspunt is dat de werkzaamheden zo min mogelijk overlast zullen opleveren.

Meer berichten