Monumentendag in Liduina Basiliek en felicitaties voor jarige monseigneur

Schiedam - Dit bericht is ingezonden bij het Nieuwe Stadsblad. Iedere Schiedammer kan bij het Nieuwe Stadsblad een bericht plaatsen. Je kunt het zelf (mét foto) online publiceren via www.nieuwestadsblad.nl. Roger Pluijm bezocht afgelopen weekend de Monumentendag en de Liduina Basiliek en feliciteert meteen monseigneur Vismans met z'n 85e verjaardag.


'Open Monumentendag was een groot succes voor de Liduina Basiliek, mensen wisten niet wat ze zagen! Oud-gemeentefunctionaris Eric Beijnes (83) stapte pro-actief op de bezoekers af, en legde vol verve uit waarom juist deze kerk een basiliek is: vanwege de bedevaartkerk van Sint-Liduina-van-Schiedam. Er waren ook noviteiten. Misdienaars Patrick en Sebastiaan Rutten vonden o.a. een goudbrokaat Liduina-kazuifel (priestergewaad) dat nog niet eerder bekend was. Het moet stammen uit de oude Frankelandsekerk, want de geborduurde afbeelding van Liduina-met-engel is 1:1 naar het altaar-reliëf van Stracké uit de vm. kerk.

Jubilaris

Voor oud-pastoor en rector mgr. Vismans was het nog drie dagen wachten tot aan zijn verjaardag. Precies vandaag 18 september viert de monseigneur in alle bescheidenheid zijn 85e verjaardag. Zondag 29 september zal hij voor het laatst voorgaan als celebrant, dat deed hij nog acht jaar na zijn afscheid in 2011. De jaren gaan tellen, en het wordt hem wat zwaar. Zoals de psalm zegt: "Als je sterk bent, tachtig jaren"... Proficiat monseigneur!

Ondertussen bloeide buiten aan de 'pauselijke balustrade' het opgeschoten koolzaad onder toezicht van de cargouilles – van onze eigen Notre Dame de Schiedam – de waterspuwers.

Roger Pluijm


_________ 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden