Harry Zwier zoals iedereen hem kende. (Foto: Henny Kok)
Harry Zwier zoals iedereen hem kende. (Foto: Henny Kok) (Foto: )

In Memoriam Schiedammer en wereldreiziger Harry Zwier

Schiedam - Met zijn warrige haardos, bril en rimpels en die eeuwige lange regenjas werd Harry Zwier jarenlang de Schiedamse Simon Carmiggelt genoemd. Nee, Harry schreef niet, hij maakte muziek. Maar met 'Kronkel' had hij wel de liefde voor het openbare leven gemeen. Bij Harry concentreerde zich dat in café's als de Quibus, Van Diggelen, Quekel en de Boemerang. Het waren zijn huiskamers. Enkele café's op zijn kroegentochten hebben tegenwoordig een andere naam.


(door Kor Kegel)

"Harry kende een ijzeren regelmaat tussen werk, huis en kroeg'', sprak goede vriend Frank Willemse donderdag bij de crematieplechtigheid op de Beukenhof. Hij noemde Harry Zwier een typische 'barfly'. Daar vond Harry zijn ontspanning.

Harry had een staat van dienst in het buurt- en clubhuiswerk, maar had daarnaast geen roeping om zich voor Schiedam verder verdienstelijk te maken. Niettemin raakte hij zeer bekend, vooral in de Schiedamse horeca.
Hij is 65 jaar geworden. Twee maanden geleden kreeg hij buikpijn en het werd chronisch. Hij brak een bovenbeen en moest naar het ziekenhuis.

Zijn toestand verslechterde, maar, zegt Frank Willemse, "het was een geluk bij een ongeluk dat hij door die beenbreuk naar het revalidatiecentrum Marnix in Vlaardingen kon. Daar maakte hij in rust en zonder veel pijn een kort ziekbed mee.''

Jazz

Harry Zwier werd op maandag 3 mei 1954 geboren in Utrecht. Zijn vader werd directeur bij Van Gend & Loos in Delft en het gezin verhuisde naar Den Hoorn. Harry kreeg van een tante pianoles. Hij kreeg een fascinatie voor jazz. Later zou hij ook saxofoon leren spelen. De laatste cd die hij gedraaid heeft was 'Alone together' van saxofonist Art Blakey, constateerden zijn vrienden toen ze zijn huis opruimden. Harry was een honkvaste Schiedammer geworden, maar er waren wereldreizen aan voorafgegaan. In Israël verbleef hij in een kibboets. Daarna reed hij in een Amerikaanse slee van Florida naar Californië. Hij vond klusjes in Australië en ontdekte in Nieuw-Zeeland de sax.

Harry zocht de wereld op, maar als hij naar Nederland kwam logeerde hij bij zijn twee jaar oudere broer Jaap Zwier, aanvankelijk in de Lange Singelstraat en later in het Proveniershuis. Zijn broer was de gangmaker van galerie De Lachende Koe in Delfshaven. Het waren de jaren tachtig. Jaap zette er een joint-automaat neer en maakte van wietzakken een wandkleed.

Graauwe Hengst

Als liefhebber van het Mexicaanse distillaat kwam Jaap met de Tequila Flash Light Show. Daar hield Harry zijn liefde voor tequila aan over.
In het Proveniershuis kwam hij in contact met kunstenaars als Daan van Golden, Albert Verkade, Daan Padmos en Paul Beckman. Samen met Paul richtte Harry de Quibus in aan de Lange Haven 28, tegenwoordig het podiumcafé De Graauwe Hengst. Ze werkten vaker samen.
Jaap Zwier overleed op zondag 7 januari 1990 op 38-jarige leeftijd en het was voor Harry zo'n schok, dat hij minder ging reizen en vaker in Schiedam verbleef.

De Erker

Frank Willemse vult aan: "De wereldreiziger kreeg hier zijn honk.'' Harry werd assistent-beheerder van wijkcentrum De Erker en draaide ook de bar van Klubhuis Zuid. Toen zijn moeder hulpbehoevend werd, kon ze van Den Hoorn naar Schiedam verhuizen en nam Harry als enig overgebleven familielid de mantelzorg op zich, tot ze twee jaar geleden kwam te overlijden.

Na bezuinigingen op het welzijnswerk kon Harry toch nog een plek krijgen bij wijkcentrum Oost. Hij was gaan wonen aan de Vlaardingerdijk en zag dagelijks van West naar Oost wandelend de zonsopgang en van Oost naar West de zonsondergang, althans, als hij niet de opgang van een glaasje tequila met een biertje verkoos.

Harry Zwier overleed op dinsdag 3 september. De uitvaart van de markante Schiedammer vond vorige week donderdag plaats. In de geest van de overledene ontbrak het na de plechtigheid in de Beukenhof op donderdag 12 september niet aan alcohol.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden