Per 1 oktober is Phons Ockerse geen centrummanager meer. Hij vertrekt met een goed gevoel. (Foto: Frank Willemse)
Per 1 oktober is Phons Ockerse geen centrummanager meer. Hij vertrekt met een goed gevoel. (Foto: Frank Willemse) (Foto: )

'Brandjesblusser' en 'vergadertijger' Phons Ockerse zwaait af met goed gevoel

Schiedam - Geen wrok, geen ruzie maar gewoon omdat die andere baan langskwam. Per 1 oktober is Phons Ockerse geen centrummanager meer die dagelijks in de stad in de weer is om de binnenstad op te frissen. Als centrummanager was hij de spin in het web van de middenstand en gemeente. Ockerse vertrekt met een goed gevoel; het gaat een stuk beter met de historische binnenstad.


(door Frank Willemse)

Phons Ockerse is 58 jaar en heeft 6,5 jaar gewerkt aan het imago van de binnenstad. ''Nog maar enkele jaren geleden stond Schiedam bekend als de stad met de meeste leegstaande winkels. Nu keert het tij; is er minder leegstand, toeristen komen en die grauwe sfeer is omgeslagen in trots en vooruitgang. De leegstand is afgenomen en met horeca en winkels krijgt Schiedam weer kleur op de wangen, concludeert scheidend centrummanager Ockerse.

Waar vroeger Schiedam op de achterste bankjes van de klas zat, zijn ze inmiddels meer naar voren verhuisd en zien andere steden Schiedam als voorbeeld hoe het veranderde koopgedrag – door crisis en internet - beantwoord kan worden.

Waar vroeger elke straat wel een winkeliersvereniging telde, is er met de oprichting van de Stichting Centrum Management een grote en belangrijke stem voor de belangen van de ondernemers in heel de binnenstad bijgekomen. Dat betekent dagelijks overleg met winkeliers, gemeenteambtenaren en andere spelers. Van kleine zaken zoals feestverlichting tot verkeersomleidingen of festiviteiten als Brandersfeesten, Koningsdag en de decembermaand die maanden van te voren geregeld moeten worden, het komt allemaal voorbij.

Brandjesblusser

Brandjesblusser en vergadertijger, de baan van Ockerse is een veelzijdige. En om zijn opvolger alvast advies te geven: het is geen 9 tot 5 baan maar 24 uur paraat staan om alle problemen oplossen. En vooral ook je oor te luisteren leggen bij alle spelers. Dat werk lijkt zijn vruchten af te werpen in de binnenstad. Met het opknappen van de Lange Haven scoort het toerisme en met terrasjes en winkels vult het centrum zich ook met stadsgenoten. Het eeuwen oude centrum krijgt langzaam maar zeker haar functie terug.

Hoewel Ockerse Hagenaar is, woont en werkt hij al 40 jaar in de stad. En hij blijft Schiedammer nu hij gaat werken voor D&S Vastgoed en Makelaardij als manager VvE-beheer. "Die baan kwam langs en ik ben op die trein gesprongen", vertelt hij enthousiast. "Nu kan het nog en dankzij mijn nieuwe baan blijf ik Schiedam trouw."

Hij ziet zijn toekomst en die van de Schiedamse binnenstad zonnig in. "Natuurlijk zijn we er nog niet en moet er nog veel werk gedaan worden. Maar met meer terrasjes, toeristen, festivals en winkeltjes wordt de binnenstad aantrekkelijk, een plek waar meer mensen op af komen. Die vooruitgang valt niet te ontkennen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden