Trots showt Hans de Jong de retro-affiche van de Boksschool De Haan Memorial op zaterdag 14 en zondag 15 september in het Stedelijk Museum.
Trots showt Hans de Jong de retro-affiche van de Boksschool De Haan Memorial op zaterdag 14 en zondag 15 september in het Stedelijk Museum.

Boksen tussen kunst in Stedelijk Museum

SCHIEDAM – Boksen heet een martial art te zijn. Een vechtkunst. Toch haalt het zelden het museum. Zaterdag 14 en zondag 15 september wel.


Dan is in het Stedelijk Museum de Boksschool De Haan Memorial. "Boksen tussen echte kunst", schetst Hans de Jong in de turnzaal aan de Schiedamseweg waar de boksschool na de gedwongen sluiting van het pand aan de Lange Haven is neergestreken. Het idee werd geopperd door (verzekeraar) Jan van Stigt Thans nadat hij merkte dat museum-directeur Deirdre Carasso bij De Haan de training volgde. "Stap zelf eens in de ring", was zijn uitdaging. Dat gaat zaterdag gebeuren met kunstenares Anne Wenzel als tegenstander.

"We hebben er zes amateurpartijen aan toegevoegd." Een schot in de roos. "Want", voegt De Jong er opgetogen aan toe, "het is stijf uitverkocht," Zondagmiddag is er een clinic met Nouchka Fontijn. Daarvoor kunnen jongeren zich melden via een link op de site van het museum.

Aankomend weekend wordt er dus een Wim de Haan Memorial Weekend gehouden in het Stedelijk Museum Schiedam. Maar, wie was deze bekende bokser eigenlijk? Wim de Haan overleed in 2017 op 87-jarige leeftijd. Hij richtte in 1957 Boksschool de Haan op. Wim was niet alleen bekend door het boksen, hij was ook dichter en te gast in verschillende televisieprogramma's. Hij had altijd een verhaal en dan voornamelijk spannende verhalen. Die vertelde hij altijd aan mensen die hij tegenkwam tijdens zijn wandeling door het centrum, die hij dagelijks maakte.

Naast het boksen en verhalen vertellen was Wim de Haan ook actief met allerlei andere zaken. In 1973 was hij te zien in het tv-programma Voor De Vuist Weg van Willem Duys, met een spijkerbed-act. Ook was De Haan actief als schrijver. In 1992 kwam zijn boek 'Klappen Genoeg Gehad' uit, waarin hij zijn levensverhaal beschreef. Hij schreef ook gedichten die eveneens in boekvorm verschenen. In 1996 was hij te zien in het door Rik Felderhof gepresenteerde programma De Stoel van de NCRV.

Wim de Haan was ook een liefhebber van de Portugese fadomuziek. Zowel in zijn boksschool als bij gelegenheden ergens anders in de stad, gaf hij een podium aan artiesten uit dit genre. Zo vierde hij zijn tachtigste verjaardag in 2010 met een muzikaal feest in de aula van het Stedelijk Museum Schiedam.

In hetzelfde museum gaat dit weekend ter nagedachtenis aan Wim de Haan gebokst worden. "Boksschool Wim de Haan is legendarisch voor Schiedam, het is een begrip in de Schiedamse stadsgeschiedenis", vertelt Deirde Curasso, directeur van het Stedelijk Museum. Zaterdagavond worden vanaf 20.00 uur bokswedstrijden gehouden in het museum. Als grote afsluiter nemen Deirde Curasso en kunstenaar Anne Wenzel het tegen elkaar op in de ring. 

Mee info via www.stedelijkmuseumschiedam.nl of www.wimdehaanmemorial.nl.

Aankomende zondag is het open huis in Boksschool de Haan. Kinderen kunnen een boksclinic volgen die wordt gegeven door Europees Kampioen boksen Nouchka Fontijn. De boksclinic wordt die dag drie keer gegeven en elke clinic duurt een half uur. In het Stedelijk Museum Schiedam zijn zondag ook dingen te doen. Er wordt een lezing gehouden over kunst en boksen en schrijvers over boksen dat wordt verzorgd door Bibliotheek Schiedam. Meer informatie is te vinden op de site.

Meer berichten