Het metrostation van Vlaardingen Centrum is nu nog verlaten, dat is na 30 september anders, als de metro gaat rijden (Foto:Peter Spek).
Het metrostation van Vlaardingen Centrum is nu nog verlaten, dat is na 30 september anders, als de metro gaat rijden (Foto:Peter Spek). (Foto: )

Geen obstakels voor Hoekse Lijn: passagiers kunnen 30 september instappen

Schiedam - Er lijkt niets meer in de weg te staan om de Hoekse Lijn op 30 september te laten rijden met passagiers. Wethouder Arjan van Gils van Rotterdam liet dat vorige week in een brief weten. "Inmiddels hebben er 2500 testritten plaatsgevonden die zonder grote obstakels zijn verlopen. Ook de metrobestuurders zijn volop in opleiding." De passagiers wachten gespannen af...


(Door Peter Spek)

De Hoekse Lijn tussen Schiedam en Hoek van Holland is wezenlijk anders dan de rest van het metronet in de omgeving van Rotterdam, daarom krijgen de metrobestuurders extra trainingen, zowel op de Hoekse Lijn zelf als in de special ontworpen simulator.

Op het moment dat de metro tussen Schiedam en Hoek van Holland gaat rijden zal, als back-up, óók het vervangend busvervoer nog beschikbaar zijn. Als problemen uitblijven, stoppen de bussen enkele weken later met rijden.

Fouten

Aanvankelijk zou de metroverbinding in september 2017 al klaar zijn. Fouten in de beveiligingssoftware zorgden voor een grote vertraging. Het bleek onder meer ingewikkeld te zijn om de programmatuur geschikt te maken voor zowel metrostellen als het vervoer van goederen. De spoorverlenging tot het strand, inmiddels Metro aan Zee genoemd, is ook weer opgestart na de vakantieperiode. Vooralsnog is de planning dat de verlenging in 2021 klaar moet zijn. Dit houdt in dat het station Hoek van Holland Strand dan gereed is en reizigers op enkele meters afstand van het strand uit de metro kunnen stappen.

Dienstregeling

De verlengde metrolijn B, zoals de Hoekse Lijn door iedereen wordt genoemd, gaat volgens de reguliere dienstregeling rijden. Vanaf Hoek van Holland kunnen passagiers dan 1 keer per 20 minuten richting Rotterdam, vanaf Maassluis Steenwijkpolder een keer per tien minuten. De geplande extra spitsritten worden pas in een later stadium aan het schema toegevoegd.

Positief

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport heeft een positief advies gegeven voor de afgifte van de indienststellingsvergunning. Er zijn nog wel storingen met de zogenoemde frequency generator, het aggregaat. Dit wordt tijdens het testen opgelost door het systeem te resetten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden