Foto: FOPPE SCHUT

Belgische stersopraan Amaryllis Dieltiens in 't Huis te Poort

Schiedam - Het avontuurlijke Recorder Quartet Brisk brengt, samen met de Belgische stersopraan Amaryllis Dieltiens en gewapend met hun indrukwekkende collectie blokfluiten van piepklein tot immens groot, een programma waarin de liefde centraal staat.

Verlangen, geluk, verdriet en afscheid worden bezongen in een groot aantal 16e- en 17e-eeuwse liederen, madrigalen, chansons en consort songs uit heel Europa, gecomponeerd door meesters als Byrd, Gabrieli, Hassler en heel veel anderen.

Maar Brisk zou Brisk niet zijn als er niet ook een sprongetje zou worden gemaakt naar de 21e eeuw: Benjamin Britten komt aan bod met een bewerking van zijn folksong O waly, waly terwijl de Nederlandse hedendaagse componisten Max Knigge (1984) en Hans Koolmees (1959) speciaal voor dit programma werk componeerden op teksten van de Jacques Perk, Hadewych en de Vlaamse dichter Eva Cox. Teksten uit verschillende tijden en verschillende werelden, maar steeds over de liefde.

De akoestiek en de ambiance van 't Huis te Poort zijn ideaal voor de betoverende klanken van Brisk in combinatie met de adembenemend mooie stem van Amaryllis Dieltiens. Met hun beider komst gaat dan ook een langgekoesterde wens in vervulling. Een concert om naar uit te kijken!

Amaryllis Dieltiens, sopraan

De Belgische sopraan Amaryllis Dieltiens studeerde zang bij Lieve Vanhaverbeke en Margreet Honig. In 2004 studeerde ze af aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze vervolgde haar studies aan de Nederlandse Opera-akademie waar ze zich specialiseerde in opera. Ze volgde masterclasses bij o.a. Maria Cristina Kiehr, David Thomas, Patricia McMahon, Mark Tucker, Ann Murray, Margreet Honig, Jill Feldman, Jard van Nes en Noëlle Barker. Amaryllis Dieltiens werkte samen met dirigenten als Richard Egarr, Jos van Veldhoven, Johannes Leertouwer, Geert Van den Dungen, Erik Van Nevel, Jan Willem de Vriend en Jed Wentz.

Haar repertoire reikt van de vroege barok tot de moderne tijd, zowel in de opera als in het oratorium. Ze heeft opgetreden op verschillende bekende festivals en concertzalen.

Brisk Recorder Quartet Amsterdam

"De genadeklap voor het imago van braafheid van de blokfluit", schreef een recensent ooit over Brisk. De pers prees de klankschoonheid, het muzikaal plezier en de schijnbaar moeiteloze technische precisie van het kwartet. Het ensemble omringt zich altijd met een enorme verzameling blokfluiten. Sinds de oprichting in 1986 gaf Brisk talloze concerten op podia en festivals over de hele wereld. Brisk maakte radio- en tv-opnamen in binnen- en buitenland, en is op vele zeer goed ontvangen cd's te beluisteren.

Brisk maakte naam door de levendige vertolkingen van oude muziek, de zoektocht naar onbekend repertoire en de vele bewerkingen die het ensemble maakte in de traditie van het instrument. Het kwartet werkte onder meer samen met Marcel Beekman, Johannette Zomer, Maarten Koningsberger, het Egidius Kwartet, het Gesualdo Consort, Leo van Doeselaar, Rainer Zipperling en Camerata Trajectina. In Brisk-programma's met oude muziek klinkt vaak nieuw werk als commentaar of contrast.

Brisk wordt gevormd door Marjan Banis, Susanna Borsch, Bert Honig en Alide Verheij.

Vrijdag 27 september 2019

€ 25,00 voorverkoop / € 27,50 aan de zaal

't Huis te Poort, Dam 30, Schiedam

www.thuistepoort.nl

Informatie en reserveren: Ad van der Kouwe

advanderkouwe@gmail.com of tel. 06 511 721 00

Meer berichten