Zestien verhalen uit het leven van de schrijver waarin hij zijn kijk op het dagelijkse leven geeft.
Zestien verhalen uit het leven van de schrijver waarin hij zijn kijk op het dagelijkse leven geeft. (Foto: )

Thomas Verbogt kijkt altijd anders tegen situaties aan

Schiedam - Iedere week bespreekt boekhandel Post Scriptum een boek. Deze week is dat Olifant van Zeep van Thomas Verbogt.


Voor de persoon die niet kan lachen om de korte verhalen die Thomas Verbogt verzamelde in zijn bundel Olifant van zeep, lijkt slechts één remedie over te blijven: ga aan het lachgas. Zestien verhalen uit het leven van de schrijver waarin hij zijn kijk op het dagelijkse leven geeft. Als taalvorser reageert hij op korzelige vragen die hem gesteld worden door medewerkers van een klantenservice, caissières, tandartsassistentes, docenten en toevallige passanten. Opvallend detail: het betreft in de meeste gevallen dames met opvallende kapsels. Wat moet je met vragen zoals "U wordt niet wakker van de wekker?" bij het terugbrengen van een wekker die niet wekt, waarbij Verbogt zich afvraagt of je het dan nog een wekker mag noemen. Of "Heeft u nog iets leuks gedaan deze zomer?"

Is degene die de vraag stelt oprecht geïnteresseerd of verwacht zij een clichébeeld? Het dilemma ligt bij hem die antwoord moet geven. "Weet u het meisje nog?" vraagt een helpdeskdame als hij bij een supermarkt iets terug wil geven. Een aankoopbon heeft hij niet en het meisje weet hij ook niet, maar Verbogt gaat hier een grammaticale fout transformeren tot een jaar lang gratis handen wassen. Thomas Verbogt kijkt altijd anders tegen situaties aan; in de stiltecoupé van de trein, het uitkijkplekje waar de schrijver probeert aan niets te denken, het kassameisje dat hem moestuintjes en vrolijke bloempotten aanbiedt of zijn eenmalige ontmoeting met Dries Roelvink. Het blijft allemaal zeldzaam grappig.

(Beoordeling Ruud: 8,5)

Meer berichten