Groen licht voor nieuwbouw op de smalle strook naast het spoor. Een plek waar een paar jaar terug nog werd geprotesteerd.
Groen licht voor nieuwbouw op de smalle strook naast het spoor. Een plek waar een paar jaar terug nog werd geprotesteerd. (Foto: )

Nieuwbouw in 'onbekend' wijkje naast het spoor

Schiedam - Drie jaar geleden protesteerden de bewoners van de Willem Passtoorsstraat heftig tegen de komst van vluchtelingen in hun straat. Het schoolgebouw uit 1968 stond jarenlang leeg. Al in 2018 werd de opvang van statushouders opgeheven. Nu geeft de gemeente groen licht om in de smalle strook naast het spoor een wijkje met 46 woningen te bouwen. Geen protesten dit keer.


(Door Frank Willemse)

Bijna niemand weet waar de wijk is gelegen. In Nieuwland vlakbij de brandweerkazerne en achter de Burgemeester van Haarenlaan. Daar staat sinds 1968 eerst een lagere school, later Alexander Mavo en Zadkine VMBO-school in de wijk Nieuwland. Dat gebouwtje wordt binnenkort gesloopt om plek te maken voor 16 laagbouwwoningen en een flat met 30 luxe appartementen. Schiedam kent nog maar enkele kavels waar gebouwd kan worden. Zoals Parkweg Noord waar een luxe wijk wordt gevormd in het oude Nieuwland. Een wijk vernoemd naar vakbond-oprichters als Willem Passtoors of Klaas Kater of Johan Braakensiek een politiek tekenaar rond 1900. Dat onbekende wijkje wordt nu volgebouwd en de oude school gesloopt.

Omgevingslawaai

Op het kleine driehoekig terrein - met ervoor de 12-hoog-flats en pal erachter het spoor en rijksweg - moet een luxe flat komen van zes hoog met overhellende balkons en geluidsarme muren tegen het verkeerslawaai. Ervoor laagbouw die minder last hebben van omgevingslawaai omdat ze driehoog zijn. Vanwege de milieueisen is de aanvraag voor de nieuwbouw vertraagd en moest de gemeente ruimere lawaai-eisen toestaan.

Schielanders

Het project krijgt de naam Schielanders en moet net als project Park Entree zorgen voor meer spreiding in woningaanbod in Nieuwland. Vroeger een monotone arbeiderswijk met dezelfde flats maar nu met middeldure woningen die zo'n 3 à 4 ton moeten opbrengen. Volgens de folder van de bouwonderneming een uitgelezen kans om bij het centrum Schiedam te wonen en op slechts tien minuten reizen - met de metro - van hartje Rotterdam.

Goedkeuring

Hoewel de reclameborden melden dat de verkoop is begonnen, moet de gemeenteraad goedkeuring geven nadat bezwaarmakers gehoord zijn. Na de roerige tijd met 'statushouders' en protesten als 'onze huizen worden minder waard', zijn de bewoners nu minder angstig met het oog op de toekomstige luxe woningbouw op de plek van het omstreden schoolgebouw. Informatie over de diverse nieuwbouwplannen in Schiedam kun je vinden op www.sdam.nl/wonen/nieuwbouw-projecten

Meer berichten