Roodwangschildpadden in exotisch Schiedam


Een gedeelte van de kolonie roodwangen
Een gedeelte van de kolonie roodwangen (Foto: Bart Bos )

Roodwangschildpadden in exotisch Schiedam

Schiedam - Dit bericht is ingezonden bij het Nieuwe Stadsblad. Iedere Schiedammer kan bij het Nieuwe Stadsblad een bericht plaatsen. Je kunt het zelf (mét foto) online publiceren via www.nieuwestadsblad.nl. Bart Bos over ontmoetingen met roodwangschildpadden in 'exotisch Schiedam'. 


Het zal nu ruim 10 jaar geleden zijn dat ik over de Noordvest nabij molen de Drie Koornbloemen fietste toen mijn aandacht naar een boomstam in het water werd getrokken. Is dat, nee dat kan niet, ja toch wel, op de boomstam zat een grote te genieten van de zon.

“Die zwemt hier al een tijdje rond, we zien hem regelmatig vanuit de molen“, vertelde de molenaar van de Drie Koornbloemen die inmiddels was komen aanlopen. “Zal wel hier gedumpt zijn”, voegde hij toe. “Maar hij zal niet overleven hoor, die beesten zijn tropisch dus kunnen niet tegen onze koude winters.”

Wat de goede man toen nog niet kon weten was dat de komende winters volgens Nederlandse normen relatief zacht zouden worden en het beestje de jaren daarop in de zomermaanden gewoon weer opduikt om plaats te nemen op één van de drijvende boomstammen. En het bleef niet bij die ene, op mooie dagen liggen er nu minstens 13 van deze beestjes te genieten van de zon, waarvan wordt aangenomen dat deze ook gedumpt zijn gezien voortplanting volgens biologen niet mogelijk is door de koele Hollandse zomers, maar dat dachten ze ook van de halsbandparkiet die zijn uitgegroeid tot een landelijke plaag.

De schildpadden in de Noordvest zijn geen unicum gezien in de Houthaven ook een groepje van deze roodwangen regelmatig ligt te zonnebaden. Ecologisch is dit volgens biologen natuurlijk niet gewenst omdat de beestjes geen natuurlijke vijanden zoals de krokodil hebben. Maar met de toename van exoten in Nederland zal dat ook wel een kwestie van tijd zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden