De grote kranen op de kade.
De grote kranen op de kade. (Foto: Bart Bos)

'Waar is die goeie ouwe tijd gebleven?'

Schiedam - Dit bericht is ingezonden bij het Nieuwe Stadsblad. Iedere Schiedammer kan bij het Nieuwe Stadsblad een bericht plaatsen. Je kunt het zelf (mét foto) online publiceren via www.nieuwestadsblad.nl. Bart maakte een wandeling door het havengebied en mijmerde over vroegere tijden.


Wandelend langs de Merwehaven, tegenwoordig bekend als ‘Merwe- en Vierhavensgebied’ oftewel M4H, valt het op hoe uitgestorven dit havengebied tegenwoordig is. Vroeger, ja toen was het wel anders op de “Boezem” zoals het havengebied bekend stond. Toen zinderde het van de activiteiten op de kades en liepen potige havenarbeiders sjouwend met balen aan en af, raasden heftrucks druk toeterend tussen het stukgoed door en waren de reusachtige kranen non-stop bezig met scheepsruimen te legen of te vullen.

Als jochie van 10 was het gebied voor mij en vriendjes een groot avonturenpark waar je ongestoord, ondanks het reële aanwezige gevaar, kon struinen langs rollende kranen en grote schepen, onderwijl de fantasie laten gaan naar verre zeereizen. De Boezem stond ook bekend als de fruithaven waar het meest exotische fruit vanuit alle windhoeken werd verhandeld. En met een beetje mazzel vielen er in de chaos kisten om waardoor het fruit in grote getalen over de kade rolde wat je ongestraft mocht oprapen en meenemen. Wie echt geluk had ging huiswaarts met de armen gevuld met sinaasappels en genoot s’avonds met de rest van het gezin van een glas versgeperst sinaasappelsap.

Toen ik laatst langs de Merwehaven foto’s stond te maken van de omgeving, onderwijl terugdenkend aan die mooie tijd, werd ik ineens verrast door een opdoemende wagen van de Havenpolitie. “Mag ik weten waar u foto’s van maak”, werd er door het open raampje naar mij geroepen. “Sorry, hoe bedoelt u”, stamelde ik overrompeld. “Mogen we de foto’s bekijken om te zien of u geen privacygevoelige dingen vastlegt”, lag de agent uit. “Dit met het oog op terrorisme.” Met deze woorden stond ik meteen weer met beide benen in 2019 met kades die hermetisch gesloten zijn met metershoge hekken, camera’s en een alerte Havenpolitie op zoek naar terroristen. Waar is die goeie ouwe tijd gebleven?

(Bart Bos)

Meer berichten