Streekmuseum Jan Anderson komt graag in contact met mensen die meer weten over de zeven brandwachten en Kaufmann's Huidenhandel.
Streekmuseum Jan Anderson komt graag in contact met mensen die meer weten over de zeven brandwachten en Kaufmann's Huidenhandel. (Foto: Picasa)

Jan Anderson zoekt informatie over bedrijfsbrandwachten in WO II

Schiedam/Vlaardingen - Streekmuseum Jan Anderson in Vlaardingen heeft een uniek Rotterdams logboek uit de Tweede Wereldoorlog verworven waarin ook bombardementen op Schiedam worden vermeld. Het gaat om vliegtuigwaarnemingen van de bedrijfsbrandwacht van Kaufmann's Huidenhandel, een joods bedrijf dat gevestigd was aan de Westzeedijk 521-523. Het boek is onlangs door het museum op de veiling veiliggesteld.


Van zondag 9 juni 1941 tot en met dinsdag 6 oktober 1942 hebben zeven Rotterdamse brandwachten minutieus beschreven wat ze tijdens hun wacht boven en rond hen heen in Rotterdam hebben gezien, gevoeld en gehoord. Het gaat om H. de Koning, H.J. van Ginneken, C.W. van Ginneken, C. Schröder, J. Ekkerman, P.W van Breugel en A.L. van Helden. De brandwachten noteerden ook bombardementen op Schiedam, Vlaardingen en Pernis. Ze waren 's nachts paraat om direct te kunnen handelen voor het geval dat het bedrijf werd geraakt door bommen.
Bijzonder aan de waarnemingen is dat ze de lijst van incidenten met bommen in het standaardwerk 'Target Rotterdam' van Jac. J. Baart en Lennart van Oudheusden verder aanvullen.
Streekmuseum Jan Anderson komt graag in contact met mensen die meer weten over de zeven brandwachten en Kaufmann's Huidenhandel. Zij kunnen bellen naar 010-434 3843 of mailen (jan@jananderson.nl).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden